Mysterie op Fiji: vierde dode toerist gevonden in 3 maanden

UNKNOWN
Fiji, een vakantieparadijs in de Pacifische Oceaan, heeft te maken met een reeks mysterieuze sterfgevallen. De voorbije drie maanden zijn al vier toeristen dood aangetroffen. De overheid wordt ervan beschuldigd de dood van deze mensen te verbergen om de inkomsten van het toerisme niet te schaden.

Vorige week werd het lichaam van de 27-jarige Japanse Mami Nakamura gevonden. Haar lichaam was al aan het ontbinden tussen de bomen. Eerder werden ook de lijken van een Amerikaanse zakenman en twee Nieuw-Zeelanders ontdekt. Nakamura was een studente die al zes dagen eerder verdwenen was. Toch hebben de media pas onlangs aandacht besteed aan de verdwijning. De overheid heeft in Fiji de controle over iedere redactie en vermoedelijk kregen nieuwsdiensten pas toelating het nieuws naar buiten te brengen toen blogs gekant tegen de regering ermee uitpakten.

Meteen gecremeerd
Volgens zo'n blog zouden de lokale media de opdracht krijgen de dood van buitenlanders te verzwijgen uit vrees voor negatieve reclame die de toeristen zou kunnen afschrikken. In Nieuw-Zeeland wordt verbijsterd gereageerd op de dood van Tony Groom. Die werd op 8 juli in elkaar geslagen in Nadi. De politie oordeelde dat hij een natuurlijke dood stierf en er kwam geen onderzoek.

Nog een mysterieuze dood was deze van de 33-jarige Nieuw-Zeelandse Chelsia Mary Lo. Zij was de eerste van de vier sterfgevallen. De vrouw zou volgens de officiële berichten van een luxejacht gevallen zijn. Er werd echter geen autopsie uitgevoerd en de familie van het slachtoffer vernam pas nieuws over haar dood toen haar lichaam al gecremeerd was.

Fiji wordt momenteel geleid door het leger, meer bepaald door Vorege Bainimarama. Hij pleegde vijf jaar geleden een staatsgreep en heeft verkiezingen beloofd voor 2014. (gb)