Musk zet “ongeveer 50 procent" van Twitter-werknemers wereldwijd op straat - ook team dat misinformatie aanpakt zou ontslagen zijn
Bij Twitter is vandaag de gevreesde massale ontslagronde begonnen nadat miljardair Elon Musk het socialemediabedrijf heeft overgenomen. Uit een intern document blijkt dat “ongeveer 50 procent” van de werknemers wereldwijd moet vertrekken, concreet zo’n 3.700 van de 7.500 personeelsleden. Die werden via e-mail op de hoogte gebracht. Volgens de eerste geruchten is het voltallige curatieteam, dat ook de verspreiding van desinformatie op het platform aanpakt, de laan uitgestuurd.
Musk had het personeel in een e-mail donderdag al laten weten dat er vandaag ontslagen zouden volgen. "Team, in een poging om Twitter op het juiste pad te brengen, beginnen wij aan het moeilijke proces om ons wereldwijde personeelsbestand te verkleinen", valt in de e-mail te lezen. Dit is nodig "om het succes van het bedrijf in de toekomst te verzekeren”.
Alle medewerkers van Twitter zouden vandaag tegen 17.00 uur Belgische tijd een e-mail ontvangen met als onderwerp ‘Your Role at Twitter’ (‘Jouw Rol bij Twitter’). Al wie zijn job mag behouden, kreeg die mail op zijn professionele e-mailadres. Wie de laan werd uitgestuurd, werd via zijn persoonlijke e-mailadres geïnformeerd over “de volgende stappen”. “Vandaag is je laatste werkdag bij het bedrijf”, kregen de vertrekkers vandaag te lezen. In de e-mail wordt het ook gezegd dat ze met onmiddellijke ingang hun toegang tot hun werkcomputers en e-mails verliezen.
De kantoren van het bedrijf blijven de hele dag gesloten.
“Curatieteam ontslagen”
Twitter-medewerkers van uiteenlopende afdelingen zoals contentbeheer, ethische AI, marketing en communicatie, openbaar beleid, wellness en andere teams tweetten ondertussen dat ze hun job kwijt zijn.
Verscheidene media melden dat het curatieteam op straat werd gezet, dat in de VS onder andere verantwoordelijk is voor de aanpak van misinformatie die via het sociale netwerk wordt gedeeld. “Leidinggevenden, management en curatoren laten allemaal weten dat ze aan de deur gezet zijn”, meldt ex-werknemer Richie Assaly, die in het verleden zelf deel uitmaakte van het team. “Dat zal Twitter luider, gevaarlijker en minder interessanter maken”, garandeert hij.
Het curatieteam vervult een sleutelrol in de berichtgeving over gebeurtenissen die de wereld aanbelangen, zoals verkiezingen, breaking news en sport, door ervoor te zorgen dat gebruikers informatie die wordt gepresenteerd kunnen doorlichten. Het team wordt intern beschouwd als een belangrijk filter tegen misleidende informatie.
Op Twitter circuleren ook geruchten dat het volledige communicatieteam, het mensenrechtenteam en een ander team dat verantwoordelijk is voor ethiek, transparantie en aansprakelijkheid in machinetaal aan de deur werd gezet, al werd dat nog niet officieel bevestigd.
In India ontslaat Twitter bijna al het personeel, meldt de zakenkrant Mint op basis van ingewijden.
Personeel dient klacht in
Personeelsleden van Twitter hebben ondertussen een klacht ingediend tegen het bedrijf. Volgens de werknemers zou Musk hen onvoldoende op de hoogte hebben gebracht, wat in strijd is met de wet.
Vijf personeelsleden van Twitter hebben daarom bij de federale rechtbank van San Francisco een groepsrechtszaak ingediend. De federale wet op de aanpassing en omscholing van werknemers, kortweg de ‘WARN Act’, verbiedt grote bedrijven om hun personeel massaal te ontslaan zonder ze minstens zestig dagen van tevoren te informeren. “Twitter houdt zich nu bezig met massaontslagen zonder de vereiste kennisgeving onder de federale WARN Act”, luidt de aanklacht.
Europese arbeidswetgeving
Als Elon Musk besluit ook het mes te zetten in het personeelsbestand in Europa, zal hij aan de Europese arbeidswetgeving moeten voldoen. In het Verenigd Koninkrijk, waar Twitter vorig jaar 281 mensen in dienst had, moeten Britse werkgevers volgens de wet bewijzen dat er redenen zijn om werknemers te ontslaan. Als er meer dan twintig werknemers van een bedrijf worden ontslagen, moet het bedrijf de consultatievoorschriften volgen. Zo zal Twitter aan de regering moeten rapporteren. Ook zou een periode van ten minste 30 dagen moeten zitten tussen de ontslagaanvraag en het daadwerkelijke vertrek.
De landen van de Europese Unie eisen over het algemeen ook dat werkgevers een opzegtermijn in acht nemen als zij een aanzienlijk aantal werknemers ontslaan.
“Het was een absolute eer”
Verschillende medewerkers van Twitter delen op hun socialemediakanalen dat ze geen toegang meer hebben tot hun werke-mail, vooraleer ze officieel bericht kregen dat ze aan de deur werden gezet. Via sociale media nemen ze afscheid van hun job en hun collega’s. Op het platform circuleren de hashtags #oneteam en #lovewhereyouworked, evenals talloze blauwe hartjes. “Het is officieel. Ik ben een vrije vogel”, tweet ex-werknemer Caroline Bergin. “Het was een absolute eer om deel uit te maken van dit team”, schrijft Yash Agarwal. “Een van de beste carrièrekeuzes van mijn leven”, klinkt het bij Carmen Kiew.
Kosten omlaag, inkomsten omhoog
Musk, de rijkste mens ter wereld, die ook de leiding heeft bij vier andere bedrijven, waaronder autofabrikant Tesla, stuurde eerder al het volledige bestuur van Twitter weg om zelf interim-topman te worden van het bedrijf.
De afvloeiing maakt deel uit van Musks zoektocht naar manieren om de gigantische deal van 44 miljard dollar te betalen. Om Twitter over te kunnen nemen moet Musk zich flink in de schulden steken. Zo verkocht hij al 15,5 miljard dollar aan Tesla-aandelen.
Bronnen meldden donderdag aan persbureau ‘Reuters’ dat Musk er bovendien door adviseurs op is gewezen dat het bedrijf één tot drie miljoen dollar (ongeveer hetzelfde bedrag in euro) per dag moet bezuinigen.
Volgens ‘The New York Times’ staat Musk niet alleen onder druk om de kosten te drukken bij het bedrijf dat hij vorige week heeft overgenomen, maar moeten ook de opbrengsten omhoog. Eerder deze week maakte Musk bekend dat de blauwe vinkjes die aangeven dat een Twitteraccount authentiek is voortaan 8 euro per maand zullen kosten. Bovendien zouden er plannen zijn om gebruikers te laten betalen voor privéberichten en het bekijken van bepaalde video's, aldus ‘The New York Times’.
Hervormingen
Daarnaast zou Musk de app Vine, waarmee gebruikers korte video’s van amper zes seconden konden maken, willen terugbrengen. De Twitter-feature ‘Notes’, waarmee gebruikers langere teksten zoals artikels op het platform konden schrijven, zou dan weer on hold zijn gezet. Ook het plan om een cryptowallet voor Twitter te ontwikkelen, zal naar alle waarschijnlijkheid niet doorgaan.
Tot slot zou ‘Revue’, het nieuwsbriefplatform dat Twitter begin 2021 overnam, tegen eind dit jaar verdwijnen. De oprichter van ‘Revue’, Nederlander Martijn de Kuijper, reageerde ook al teleurgesteld op de aankondiging van de ontslaggolf. “Wat een ramp🗡 Sorry iedereen💙", schreef de Kuijper op Twitter. Even later liet de Nederlander weten dat hij als enige van zijn team niet is ontslagen.
Lees ook:
Herbekijk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8
Extreem moeilijk om neer te halen: waarom ook Amerika steeds vaker spionageballonnen gebruikt
Het lijkt iets uit een ver verleden: een ballon oplaten om de vijand in de gaten te houden. En toch geven de Verenigde Staten er alleen dit jaar al 25 miljoen euro aan uit. In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn ze verschrikkelijk moeilijk neer te halen. -
Australische tiener gedood door haai
In Australië is zaterdag een zestienjarige tiener om het leven gekomen nadat ze was aangevallen door een haai. Het meisje was aan het zwemmen in de Swan-rivier, nabij de westelijke stad Perth, toen het dier haar plots aanviel. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
2
PROMOJAGERS SUPERTIP. Op deze sites vind je de beste deals voor valentijn: van parfums tot sexy speeltjes
Binnen twee weken is het zover: Valentijnsdag, de dag van de liefde. Heb jij nog geen idee wat te kopen voor jouw wederhelft? En kost een luxehorloge van Rolex toch net wat te veel? Dan volgen hier vijf cadeautips met telkens een hoge korting. Zoals elke week levert Gunther Devisch van Promojagers zijn supertip aan onze redactie. Deze week zijn dat er maar liefst vijf, telkens in het valentijnsthema. -
Update
Trage start voor ‘PROJEXXX’ van Frank Verstraeten in Flanders Expo: tot 1,5 uur aanschuiven volgens vroege bezoekers
Wie deze nacht in Flanders Expo wilde dansen, moest daarvoor wel enig geduld hebben. Doordat de scanners niet goed werkten, liep het controleren van entreekaarten vertraging op. Vroege bezoekers klaagden daarom over wachttijden die opliepen tot anderhalf uur. Inmiddels zou de wachttijd wel terug beperkt zijn.