Museeuw: "Criquielion veel te vroeg heengegaan"

BELGA
Johan Museeuw rouwt om het overlijden van Claude Criquielion. "We verliezen een groot kampioen die veel te vroeg is heengegaan", reageert Museeuw, zelf oud-wereldkampioen wielrennen. Museeuw stak veel op van de manier waarop Criquielion zich voorbereidde op de Ardense klassiekers. "Ik was een jonge gast en wist nog van niets. Hij gaf zijn ervaring graag mee aan mij", herinnert Museeuw zich.

Museeuw geeft toe dat hij het niet meer zag goed komen met Criquielion. "Ik weet wat het is (Museeuw liep zelf een hersentrauma op na een ongeval met zijn motor, nvdr). De eerste 24 uren zijn dan cruciaal. Toen ik gisteren de negatieve berichten hoorde, wist ik dat het niet goed zou aflopen", aldus Museeuw.

Eindigheid
De dood van Criquielion, die net als Museeuw wereldkampioen werd en de Ronde van Vlaanderen wist te winnen, doet Museeuw stilstaan bij zijn eigen eindigheid. "Hij sterft op 58-jarige leeftijd. Ik word bijna 50 jaar. Dat wil zeggen dat ik nog 9 jaar te leven heb. Ik weet dat je zo niet mag denken, maar ik kan er niets aan doen."

Echte 'Ardennais'
Museeuw zegt dat we Criquielion moeten herinneren als een groot kampioen met een echte winnaarsmentaliteit. "Criquielion was een echte 'Ardennais'. Iemand die hard voor zichzelf was, zoals Gilbert. Hij bereidde zich tot in de puntjes voor op zijn doelen, in zijn geval de Ardense klassiekers. Maar buiten de koers was hij zacht voor de mensen rond hem", besluit Museeuw.