Motor straaljagers valt uit in volle vlucht door vulkaanas

Gisteravond groeide de onrust opnieuw in verband met de veiligheid sinds de opheffing van het vliegverbod. Nadat een Boeing 757 van Thomas Cook UK technische problemen ondervond door het vulkaanas, kregen nu twee straaljagers van de Britse luchtmacht af te rekenen met motorpech in volle vlucht door een grote hoeveelheid vulkanische stofdeeltjes. De Royal Air Force houdt de straaljagers tot nader order aan de grond. In luchtvaartmiddens doen inmiddels de geruchten de ronde als zouden al enkele incidenten hebben plaatsgevonden met passagiersvliegtuigen.

De piloten van de straaljagers merkten plots een sterk verlies van vermogen van hun motoren tijdens een oefensessie in het graafschap Lincolnshire. De Typhoons keerden na het incident onmiddellijk terug naar hun basis. Daar werden na de landing door de ingenieurs dikke lagen as teruggevonden op de draaischijven van de motor. De Britse luchtmacht besliste na deze vastelling onmiddellijk om dit type vliegtuigen aan de grond te houden.

Verschillende incidenten
In luchtvaartkringen doen inmiddels onbevestigde verhalen de ronde van verschillende incidenten met vulkaansas waar ook commerciële passagiersvliegtuigen zouden bij betrokken zijn, waaronder een Boeing 747 van British Airways. Zowel British Airways, Thomas Cook UK als de autoriteiten van de burgerluchtvaart ontkennen de geruchten.

Ongerustheid bij de crew
Een anonieme medewerker van British Airways houdt nochtans voet bij stuk in de Britse pers. "Verschillende leden van de crew zijn ongerust op dit moment. Al een aantal keer hebben de piloten en ingenieurs hun de aslaag getoond die zich op de vleugels en in de motor bevond na een lange vlucht. Eén motor van een Boeing 747 was zelfs naar de vaantjes." (hlnsydney/kve)