Moslim in VS: "Trump kan mijn Amerikaans gevoel niet afpakken"

Mohamed Brahimi.
Privécollectie Mohamed Brahimi.
Mohamed Brahimi (47) uit Boston kan nog steeds niet geloven dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. De voormalig assistent-hoogleraar bij de universiteit van Harvard heeft moeite om zijn acht kinderen uit te leggen waarom Trump moslims zegt te haten.

Brahimi, die Arabische taal en Politiek in het Midden-Oosten en Afrika aan de Worcester State University bij Boston doceert, emigreerde in 1989 van Marokko naar de VS. Hij is voorzitter van MACCA, een organisatie die immigranten wil helpen om te participeren in de maatschappij. De docent gaat elk jaar met Amerikaanse studenten naar Marokko om hen daar kennis te laten maken met de cultuur en de religie.

"Aanvankelijk vond ik dat de familiewaarden van de Republikeinen wel met die van moslims overeenkomen. Later zag ik dat het veel gepraat was, maar dat er van familiewaarden geen sprake was. Daarom koos ik in 2000, toen ik voor het eerst heb gestemd, voor de Democraat Al Gore."

Heb je al met jouw kinderen over Trump gesproken?
Brahimi: "Ik ben om 04.30 uur gaan slapen en moest er om 08.00 uur al uit. Daarom heb ik mijn kinderen nog niet gesproken over Trump. Mijn zoontje van acht jaar vroeg me al waarom die man toch zo'n hekel aan moslims heeft. Ik zei hem dat Trump gek is en probeert door extreme dingen te roepen free publicity te krijgen. Ik wil dat graag zelf ook geloven. Maar diep van binnen denk ik: misschien haat hij de moslims echt. Ik ben in shock. Aanvankelijk zocht ik excuses om mezelf te kalmeren. Ik dacht: de uitslagen van de staten aan de westkust moeten nog komen. Maar toen ik Amerika steeds roder (de kleur van de Republikeinen, red.) zag worden en zeker toen Pennsylvania naar de Republikeinen ging, was ik gebroken.''

Emigreer je nu naar Canada?
"Nee hoor, geen denken aan. Ik ben er trots op een Amerikaan te zijn. Misschien ben ik meer Amerikaans dan Marokkaans. Zeker nu. Trump kan mij dat niet afnemen. Hij moet met meer komen dan nu om mij minder Amerikaans te laten voelen. Mensen die wel roepen dat ze naar Canada gaan, vertonen vluchtgedrag. Ik blijf hier en zal de ellende trotseren."

Heb je al reacties gehad vanuit Marokko?
"Via Whatsapp stromen de berichten binnen. Ze vragen of Trump nu echt heeft gewonnen. Ja, ik kan het ook nauwelijks geloven."

REUTERS
AFP

Ben je zelf gaan stemmen?
"Ik ben een fervent aanhanger van Bernie Sanders en heb een hekel aan Hillary Clinton. Toch heb ik met veel pijn in het hart voor haar gestemd. Het voelde als een zonde die ik wel moest begaan. Mijn staat, Massachusetts, is altijd democratisch geweest. Ik had voor Jill Stein (Green Party, red.) kunnen kiezen. Maar wilde mezelf later niet het verwijt maken dat mijn stem verloren is gegaan aan Trump."

Had Bernie Sanders wel kunnen winnen van Trump?
"Ik wil niet als een sportcommentator op maandag na een zondagse wedstrijd klinken, maar Clinton behoort tot het establishment. Clinton is een oorlogsmisdadiger, een vermomde Republikein, een vriendje van het leger en een leugenaar. Zet Bernie, die een pacifist is, daar tegenover. Bernie had Trump met gemak verslagen. Maar misschien is het karma. Clinton heeft met modder gegooid naar Sanders. Nu krijgt ze dat allemaal terug."

Wat nu?
"Ik zet me schrap voor het ergste, maar hoop op het beste. Iemand die wil winnen zegt van alles over alle groepen. Trump heeft op de witte Amerikanen en de evangelisten na ook iedereen aangepakt. Laten we hopen dat hij uiteindelijk toch iedereen gelijk gaat behandelen. Het is niet het einde van de wereld. Hopelijk zal het goede toch overwinnen."

Bernie Sanders en Hillary Clinton.
AFP Bernie Sanders en Hillary Clinton.
Photo News
Getty Images