Exclusief voor abonnees

Moskou is binnen, de titel bijna

Photo News

De weelde van de Rode Duivels tegen Estland was eclatant. Ik herinner me geen wedstrijd van het nationale team die zo dicht aanleunde bij volmaaktheid. Alle spelers groeiden boven zichzelf uit. Niemand speelde een mindere partij. Zelfs de driemansverdediging stond als een huis.
Moskou is binnen, de titel bijna.

De culturele revolutie van bondscoach Mártinez heet aanvallend voetbal. Tegen Estland leidde dat tot een pletwals. Opvallend was het blakende zelfvertrouwen van de spelers. Je vindt het in de samenleving nergens terug, zo'n groep die wervelt en danst, niets te kniezen en te zeuren heeft. De vreugde van het zijn.

De Rode Duivels kunnen op het WK de favorietenrol niet meer ontwijken. Grootsheid is neergedaald over hun bestemming. Voetbal is als politiek. Zoals we kennelijk geen regering nodig hebben, doet het bondsbestuur er ook niet toe. Belgen fantaseren zich op eigen kracht een leuk plekje in het ondermaanse.

Er wordt veel geklaagd over de fragmentarisering en individualisering. Iedereen in zijn eigen hokje. Dat stigma hebben de Rode Duivels con brio weggespeeld. De hele wedstrijd vloeiden ze naar elkaar toe in een collectief orgasme. De ene vedette was de andere waard.

Ik heb me gek bewonderd deze zondagavond. En het was al zo'n historische dag met de fenomenale inhaalrace van Jos Verstappen in Brazilië. De Nederlandse F1-coureur bracht Ayrton Senna en Michael Schumacher tot leven. Tot de concentrische cirkels van bewondering behoorde ook Mathieu van der Poel in Gavere.
De sport heeft een nieuwe elite die, in tegenstelling tot de wereldleiders, niet wordt verfoeid.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis