Molenbeek verbiedt 'islamsafari' van Filip Dewinter en Geert Wilders

De omstreden "islamsafari" van Vlaams-Belangkopstuk Filip Dewinter en zijn Nederlandse collega Geert Wilders staat voor morgen gepland.
Photonews De omstreden "islamsafari" van Vlaams-Belangkopstuk Filip Dewinter en zijn Nederlandse collega Geert Wilders staat voor morgen gepland.
De burgemeester van Molenbeek verbiedt in een politieverordening de 'islamsafari' van Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter en de Nederlandse politicus Geert Wilders. Elke bijeenkomst op het grondgebied van Molenbeek in het kader van deze activiteit is verboden. Wilders geeft aan dat hij morgen toch naar ons land komt.

"De activiteit en bijeenkomst van Filip Dewinter en Geert Wilders is verboden op het grondgebied van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Elke bijeenkomst van personen in het kader van dit evenement, deelnemers, organisatoren of tegenstanders, is verboden", staat in de verordening. Volgens de burgemeester zou de veiligheid niet kunnen worden gegarandeerd.

Dewinter wou Wilders morgen een rondleiding geven in Brussel en Molenbeek. "Noem het een islamsafari", zei Dewinter eind september. "Een wandeling langs de plaatsen in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering."

Wilders komt toch

Dewinter heeft al aangegeven dat het bezoek aan de "jihadhoofdstad van Europa" sowieso doorgaat. Volgens hem is er helemaal geen bijeenkomst gepland, maar leidt hij Wilders te voet en per auto rond door de Brusselse deelgemeente.

Ook PVV-leider Geert Wilders zegt dat hij morgen "sowieso naar Brussel" komt. Hij noemt de beslissing van de burgemeester "een verschrikkelijk slecht besluit", maar is niet van plan "enige wet of verordening te overtreden". De PVV-voorman gaat met Dewinter overleggen wat "we nog wel kunnen en mogen gaan doen".

Wilders weet niet wat de reden is dat ze Molenbeek niet mogen bezoeken. "Maar ik wil een statement maken wat dit allemaal betekent, daarom ga ik morgen toch naar België". 

No-go-zone

Wilders en Dewinter geven volgens het Vlaams Belang om 12.30 uur een persconferentie in het federaal parlement in Brussel. Daarna willen ze volgens een partijwoordvoerder onder politiebegeleiding naar Molenbeek. Hij zei eerder een stap naar de rechter niet uit te sluiten als de gemeente het bezoek verbiedt.

Francoise Schepmans (MR), burgemeester van Molenbeek, liet vorige week al weten over maatregelen na te denken, waarna Filip Dewinter verklaarde sowieso naar Molenbeek te gaan. Een verbod zou volgens hem bevestigen dat bepaalde delen van de gemeente een no-go-zone geworden zijn voor de politie. 
91 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilles Bkk

  geen sinterklaas, geen varkensvlees, geen christelijk feest, pas je maar aan of verhuis BELGEN

 • Sjonny Martero

  Opgepast! Na wat er allemaal aan het gebeuren is zou Vlaams Belang wel eens de grote winnaar kunnen worden van de verkiezingen. En dan?

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Iedereen mag toch een wandeling maken. Ze moeten ze echter doen zonder begeleiding.

 • ANN LIMBOS

  In Belgie wandelt ge waar ge wilt. Punt!

 • bjorn van bokhoven

  Stoken doe je in je eigen land Wilders en wat Dewinter betreft,ga mee met je tijd.