Mohamed Abrini brengt Salah Abdeslam in lastig parket

AFP
Salah Abdeslam (26) zal de komende dagen opnieuw op de rooster worden gelegd over de aanslagen in ons land. Verklaringen van Mohamed Abrini - nu zeker 'de man met het hoedje' - brengen hem in nauwe schoentjes: Abdeslam moét meer geweten hebben dan hij tot nog toe beweerde.

De bommen in de vertrekhal van de luchthaven? De explosie in ­metrostation Maalbeek? "Ik wist van niets", verklaarde ­Abdeslam daarover. Tot nog toe was er niemand die hem ­tegensprak. Maar door de eerste ondervraging van ­Abrini - die ­Abdeslam destijds naar Parijs bracht - zit hij ­onmiddellijk in een lastig parket. "Eigenlijk wilden we opnieuw in Frankrijk toeslaan", ­aldus Abrini. "Maar door de arrestatie van Salah Abdeslam hebben we de plannen versneld en ­bijgestuurd." Volgens de Franse krant Libération verklaarde Abrini zelfs dat het EK Voetbal het doelwit was.

Het parket weigert elke commentaar. "We geven geen verklaring over eventuele doelwitten", aldus parketwoordvoerder Thierry Werts.

Het lijkt er wel op dat Abdeslam minstens wíst dat er na Parijs een nieuwe aanslag zou ­volgen.

De terroristen zouden alleszins ­samen op hetzelfde schuiladres gezeten hebben in de Driesstraat in Vorst. Daar viel de politie enkele weken geleden binnen, maar ­Abrini en Abdeslam waren al ­gevlucht. Een andere kompaan werd doodgeschoten. Volgens onze informatie willen de speurders Abdeslam daarom de komende dagen opnieuw op de rooster leggen over de aanslagen in ons land. Mogelijk zal hij zich echter weer beroepen op zijn zwijgrecht.

Klik hier en lees het volledige verhaal. Proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees