Mogelijk nieuwe gifgasaanval Syrië: "Mijn ogen stonden in brand"

Activisten van de Syrische oppositie hebben een video online geplaatst van een, wat zij beweren, nieuwe aanval met chloorgas op het dorp Kafr Zeita. Dat meldt persbureau Reuters. De regering beschuldigt juist de rebellen ervan chemische aanvallen op de bevolking uit te voeren.

In de video is te zien hoe een man wegrent van een groengele gaswolk op straat. Naast hem loopt een vrouw die een kledingstuk voor haar mond houdt. Een andere man, die een gasmasker draagt, houdt een auto tegen om de vrouw in weg te voeren. Iemand roept: "Een chloorgasbom, gele rook!"

Een later beeld toont mensen in een veldhospitaal. Ze hebben duidelijk moeite met ademhalen en worden behandeld met zuurstofmaskers.

Saringas
Chloorgas is veel minder dodelijk dan saringas. Een aanval met dat laatste gas, vorig jaar augustus nabij de hoofdstad Damascus, eiste aan honderden mensen het leven (aantallen variëren van 281 tot 1.729). Niettemin is chloorgas, net als sarin, een verboden wapen.

De beelden uit Kafr Zeita kunnen niet onafhankelijk bevestigd worden. Een zekere 'Mustapha Jamaa' heeft de video online geplaatst. De beelden zijn volgens hem afkomstig van de Algemene Revolutiecommissie, die op hand is van de oppositie. De onderliggende tekst luidt dat de beelden donderdag zijn gefilmd in Kfar Zeita, dat in de centraal gelegen Hama-provincie ligt.

Het chloorgas zou volgens activisten met een helikopter boven het dorp gedropt zijn. Dat zou erop wijzen dat regeringstroepen, die de controle hebben over de luchtmacht, bij de aanval betrokken zijn. Maar de regering spreekt deze beschuldiging ten stelligste tegen. Volgens de autoriteiten zijn het juist strijders van de oppositie die over het giftige materiaal beschikken.

Ontmanteling chemisch wapenarsenaal
De regering is sinds eind vorig jaar bezig met het ontmantelen van zijn chemische wapenarsenaal. Het proces zit in de afrondende fase. Syrië heeft chloorgas echter niet opgegeven als onderdeel van zijn arsenaal, wat het zicht op de herkomst van het gas bemoeilijkt.

Screenshot uit het filmpje van oppositiegroep RGC met beelden uit Kafr Zeita.
RGC Screenshot uit het filmpje van oppositiegroep RGC met beelden uit Kafr Zeita.

Ook in Kafr Zeita zal misschien wel nooit duidelijk worden wie er achter de aanval zit. Een freelance-fotograaf van Reuters arriveerde een uur later op de plek en meldde dat 'de geur van chloor heel duidelijk was': 'Het rook naar azijn of bleekwater. Ik begon te hoesten en te hyperventileren. Mijn ogen leken in brand te staan.' De fotograaf telde 70 gewonden in het veldhospitaal. 

Activisten en medische bronnen beweren dat Kfar Zeita, dat op 200 kilometer van Damascus ligt, twee maanden geleden ook al door helikopters met chloorvaten is bestookt. Op YouTube zijn er inderdaad meerdere filmpjes te vinden met beelden van vermoedelijke chemische aanvallen op het dorp. Ook hierbij geldt: de beelden kunnen niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Onderzoek
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is recent een onderzoek begonnen na beschuldigingen van aanvallen met chloor dit jaar. Sinds 11 april zijn er meer dan tien meldingen geweest van dergelijke aanvallen in verschillende regio's. "Inspecteurs van de onderzoeksmissie zijn vorige week in Syrië gearriveerd en proberen sommige steden binnen te komen", meldt de OPCW tegen Reuters.  

De mogelijke aanval in Kfar Zeita vond plaats op dezelfde dag dat Rusland en China een resolutie dwarsboomden om Syrië voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te slepen. Het Westen wil dat Syrië verantwoording aflegt voor misdaden tegen de menselijkheid, maar vond hierin geen overeenstemming. De burgeroorlog in Syrië, die in maart 2011 begon, heeft al aan meer dan 160.000 mensen het leven gekost.

Hieronder filmpjes van mogelijke aanvallen met chloorgas in Kafr Zeita. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.