Exclusief voor abonnees

Moet je 80-plussers nog reanimeren?

Experts pleiten voor systeem dat patiënt op voorhand laat kiezen

Reanimeren is een agressieve ingreep. De borstkas wordt 120 keer per minuut tot zes centimeter ingedrukt, er worden medicijnen toegediend, er wordt ingewerkt op de luchtwegen. Om als bejaarde de reanimatie te overleven, moet je veel geluk hebben.
Getty Images Reanimeren is een agressieve ingreep. De borstkas wordt 120 keer per minuut tot zes centimeter ingedrukt, er worden medicijnen toegediend, er wordt ingewerkt op de luchtwegen. Om als bejaarde de reanimatie te overleven, moet je veel geluk hebben.
Is het zinvol mensen van tachtig of ouder te reanimeren? Hun kans op overleven is zeer klein en het gevaar op onherstelbare schade groot. Onderzoek toont aan dat reanimatie bij een bepaalde groep patiënten niet zinvol is. Dokter intensieve zorgen Patrick Druwé (UZ Gent) breekt daarom een lans voor een systematische ‘advanced care planning’, waarbij de huisarts het gesprek aangaat met kwetsbare ouderen om samen te beslissen of bij een hartstilstand al dan niet dient gereanimeerd te worden.

Internationaal onderzoek van Druwé en zijn collega van het UZ Antwerpen Koen Monsieurs toont aan dat reanimatie bij mensen boven de tachtig niet zinvol is. Wanneer de poging tot reanimatie buiten het ziekenhuis gebeurt, overleeft slechts 3 procent van de patiënten. Toch vindt ruim de helft van de zorgverleners een reanimatiepoging bij 80-plussers gepast.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis