Moe achter het stuur? Dat is nog gevaarlijker dan gedacht

thinkstock
Niet genoeg uurtjes in bed gelegen de afgelopen nacht? Dan is het een slecht idee om achter het stuur te kruipen. Dat wist je natuurlijk al, maar nieuw Amerikaans onderzoek onderstreept nu dat het nog gevaarlijker is dan eerst gedacht. Zij geven tips om vermoeidheid achter het stuur te herkennen en er iets aan te doen.

Met de feestdagen voor de deur is het niet ongewoon dat er 's nachts na een familiefeest nog een stevige afstand moet worden afgelegd met de wagen. Terwijl kinderen vredig liggen te knorren op de achterbank, begin je zelf ook wat te geeuwen en met de ogen te knipperen. Een signaal dat je niet mag negeren en erop wijst dat het tijd is om even aan de kant te gaan staan, adviseert de Amerikaanse AAA Foundation for Traffic Safety.

Slaapdronken achter het stuur

"Vier of vijf uur slapen per nacht geeft achter het stuur hetzelfde effect als een beetje alcohol drinken. Als je minder dan vier uur slaapt binnen de 24 uur, dan voelt dat alsof je dronken achter het stuur zit," legt Jake Nelson van het AAA uit. Twee of drie uurtjes minder slapen binnen een periode van 24 uur, verviervoudigt het risico op een ongeval, zo concluderen ze op basis van een nieuw onderzoek. Dit in vergelijking met chauffeurs die 7 uur nachtrust hadden gehad. De studie baseerde zich op een enquête bij 7.234 chauffeurs die bij 4.571 auto-ongelukken betrokken waren.

2 of 3 uur minder slapen dan gewoonlijk, verviervoudigt het risico op een ongeval

Symptomen van vermoeidheid

Je voelt zelf in het beste geval aan wanneer je te moe bent, maar chauffeurs durven zichzelf wel eens overschatten om toch nog thuis te raken. Meer dan de helft van de ondervraagde chauffeurs die betrokken raakte in ongevallen veroorzaakt door vermoeidheid, gaven aan dat ze niks merkten voor ze in slaap vielen achter het stuur. Deze symptomen wijzen op vermoeidheid en moeten een alarmbel doen rinkelen:

- Geeuwen of regelmatig knipperen met de ogen
- Afwijken van je rijstrook of een afrit missen
- Je herinnert je de laatst gereden kilometers niet meer