Miss België spreekt na jaar nog geen woord Nederlands

BELGA
Vijf dagen voor haar opvolgster gekroond wordt, is het voor veel Vlamingen nog steeds een mysterie welk meisje afgelopen jaar Miss België was. Noémie Happart slaagde er, ondanks alle kansen die ze kreeg, niet in om een onuitwisbare indruk na te laten. Haar Waalse afkomst, en het feit dat ze nog steeds geen Vlaams spreekt, zijn daarbij doorslaggevend.

Het jaar begon met een domper voor Miss België Noémie Happart- ze stond met okselhaar op de foto en bleek familie te zijn van de omstreden PS-politicus José Happart- en het lijkt ook zo te zullen eindigen. Alle kansen en taalbaden ten spijt is de Luikse er niet in geslaagd om zich populair te maken als Miss. Althans niet boven de taalgrens. "In Wallonië sta ik twee keer per week in de krant. In Vlaanderen niet", betreurt ze. "Hoe dat komt, weet ik niet. Misschien omdat ik geen Nederlands spreek?"

Het taalprobleem blijft een smet op het blazoen van de Miss Belgiëverkiezing. Wanneer een Vlaams meisje wint, valt ze in Wallonië tussen de plooien en omgekeerd. Twee jaar geleden sprong het land nog een gat in de lucht, toen de perfect tweetalige Laura Beyne plots op het toneel verscheen. Maar dan staken er weer andere problemen de kop op: een meisje van Congolese afkomst kon immers nooit écht een Miss België zijn.

De organisatie heeft er nu dus alle baat bij een Miss te kronen die het tij kan keren en beide landshelften warm kan doen lopen. Hopelijk zit ze tussen de 24 finalistes die zaterdag met ingeoliede billen over het podium van het Plopsa Theater paraderen. Zo niet, dan belooft het weer een mysterieus jaar te worden.