Minuut per minuut: de dag na de tragische vliegramp in Oekraïne

AP
Een uit Amsterdam vertrokken Boeing van Malaysia Airlines, met 298 mensen aan boord, is gisterenmiddag neergehaald in het oosten van Oekraïne. Alle inzittenden kwamen daarbij om. Meer dan de helft van de passagiers was van Nederlandse afkomst. Er vielen ook zes Belgische slachtoffers toen het vliegtuig was neergestort na een raketaanval. Kiev en Moskou geven elkaar de schuld voor de ramp, maar zowel de Oekraïense regering als pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne ontkennen elke verantwoordelijkheid.
Nieuwe update beschikbaar

highlights


nabeschouwing

Op de dag na de crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne werd duidelijk meer Nederlanders hun leven hadden verloren bij de ramp dan in eerste instantie werd gedacht. Uiteindelijk lieten ook zes Belgen het leven. Foto's van stille getuigen op de rampplek zoals koffers, knuffels en andere persoonlijke bezittingen van de passagiers versterkten de wereldwijde verontwaardiging.

Verder kwam de VN-Veiligheidsraad bijeen, die een omvangrijk internationaal onderzoek naar de ramp eiste. President Obama van de Verenigde Staten betuigde zijn medeleven aan Nederland en zei op basis van Amerikaanse informatie dat het vliegtuig was neergeschoten door pro-Russische rebellen.

Aan het einde van de middag arriveerden ook de eerste internationale waarnemers op de rampplek. Zij werden weer weggestuurd door pro-Russische separatisten, die zelfs een waarschuwingsschot losten. De organisatie van de waarnemers, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), eiste nog wel toegang tot de rampplek.

Toch zal een eerstvolgende poging tot een internationaal onderzoek op de plek van de ramp zaterdagochtend worden ondernomen, bijna 36 uur na het neerstorten van het vliegtuig.


alle berichten

review

Het aantal Nederlandse slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne is opgelopen van 189 naar 192. Dit heeft een woodvoerster van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines vrijdagavond gezegd tegen het ANP. Een van de drie nieuwe Nederlandse slachtoffers heeft ook de Amerikaanse nationaliteit.


Internationale waarnemers weggejaagd met schoten
Waarnemers van de OVSE die op de plek van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne onderzoek wilden doen, zijn door separatisten tegengehouden en weggestuurd. Dat meldt een correspondent van The Guardian.

De separatisten werden naar eigen zeggen overvallen door hun komst waar niet met hen over was onderhandeld. Nadat een schot was gelost, verliet de groep waarnemers de plaats. Een van de rebellen zei dat het niet mogelijk was om toegang te verlenen tot het gebied, omdat er geen leidinggevende van de separatisten aanwezig was die daarover kon beslissen.

De OVSE heeft beperkt toegang gehad tot het gebied waar het vliegtuig is neergestort. Het is een groot rampgebied van 10 kilometer lang, zei een woordvoerder van de organisatie tegen het Russische persbureau ITAR-TASS. De woordvoerder bevestigde dat er in de lucht is geschoten.

Morgen wordt een nieuwe poging ondernomen, zegt de OVSE. Zwitserland, dat momenteel de OVSE voorzit, bevestigde dat "lokale, illegale en gewapende groepen" de waarnemers "volledige toegang" tot het rampgebied hebben ontzegd. Zij hadden niet de bewegingsvrijheid die zij nodig hebben om hun werk te doen. Een groep van zo'n 21 waarnemers was vanmiddag zo'n 75 minuten op de plek des onheils.

Internationale waarnemers van OVSE.
REUTERS Internationale waarnemers van OVSE.
AFP
AP

achtergrond

Holslag: "Dit is het 11 september van Europa"
Jonathan Holslag, docent internationale politiek aan de VUB noemt het neerschieten van MH17 in Terzake "het 11 september van Europa".

"9/11 was een kantelmoment in de manier waarop Amerika dacht over veiligheid en vrede in de wereld. Daarna volgden belangrijke koerswijzigingen in hun internationaal beleid", weet Holslag. "Nu zal Europa op eenzelfde manier voor zichzelf moeten beslissen of het meer robuust en actiever zal inzetten op veiligheid en stabiliteit. Het kan niet langer aan de zijlijn blijven staan."

"Het is vreemd dat een groot aantal diplomaten in Brussel op vakantie blijft", vindt de specialist in internationale politiek. "Van de Europese Unie wordt verwacht dat zij een duidelijk signaal geeft."

Volgens Holslag lijdt het geen twijfel dat rebellen achter de aanslag zitten. "De paniek tussen de rebellenleiders en het feit dat er de voorbije dagen al op een gelijkaardige manier raketten zijn afgevuurd op Oekraïense vliegtuigen bewijzen dat."

Poetin zal niet veel langer met de vinger naar Kiev kunnen wijzen, verwacht de docent. "De komende dagen zal de bewijslast zich zodanig opstapelen dat het voor Poetin een keuze zal worden tussen escaleren en de-escaleren. Wellicht zal hij proberen een uitweg te vinden zodat dit niet zal lijden tot een impasse. Verdere economische repressies zouden Poetin namelijk intern destabiliseren."

Het werkt halfslachtig om met spierballen te rollen en tegelijkertijd de Russische gasuitvoer op peil te houden, vindt de docent van de VUB. "Door een recordaantal aan gas in te voeren vanuit Rusland geef je geen duidelijk signaal aan Poetin." Het is nu kwestie om leiderschap te tonen, denkt hij. "Het wordt stilaan tijd dat de beleidsmakers en diplomaten in Brussel het initiatief nemen om de lidstaten rond de tafel te brengen en desnoods met de hoofden tegen elkaar te slaan tot er een consensus komt."

vrt

"Europa kan niet langer aan de zijlijn blijven staan"

EPA
GETTY

foto

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gaan in gesprek met pro-Russische separatisten.

REUTERS

Nederlands minister van Buitenlandse Zaken gaat misschien praten met rebellen
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat hij tijdens zijn bezoek aan het oosten van Oekraïne ook gaat spreken met de separatisten die zich hebben afgescheiden van Kiev.

"Ik weet dat nog helemaal niet", zei hij op de vraag of hij contact zal hebben met de opstandelingen die een volksrepubliek in de oostelijk regio Donetsk hebben uitgeroepen. Hij voegde eraan toe: "Ik sluit niks uit". Hij reist samen met de leden van de Onderzoeksraad en forensische experts naar de rampplek.

Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.
AFP Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

"Rebellen houden OVSE-waarnemers weg van rampplek"
De pro-Russische separatisten zouden de internationale waarnemers die vanmiddag arriveerden bij de plek waar vlucht MH17 gisteren crashte, weghouden van wrakstukken van het vliegtuig. Dat meldt een journaliste van de Engelse krant The Guardian.

De waarnemers zijn van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De commandant van een rebellenmilitie zou geïrriteerd hebben gereageerd op de aanwezigheid van de OVSE-waarnemers, aldus de journaliste. 'OVSE kwam hier zonder te onderhandelen', schreeuwde de rebellencommandant genaamd Ilya tegen de waarnemers. 'Nu zijn er geen leiders van ons om een beslissing te nemen, dus ga weg en als jullie onderhandeld hebben, kom dan terug. We zijn niet akkoord gegaan met het ontmoeten van OVSE op deze plek, dus ga weg.'

Daarna schoot de rebellencommandant een keer in de lucht, waarna de vijf waarnemers snel vertrokken.

Na het vermoedelijke neerschieten van een passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne zijn er in de VN-Veiligheidsraad verwijten over en weer geuit. Rusland kan geholpen hebben, zegden de Verenigde Staten. Kiev draagt schuld, zei Rusland. Alleen over de oproep naar een onderzoek bestond overeenkomst.

AP

Het luchtafweersysteem Buk, waarmee mogelijk het toestel van Malaysian Airlines is neergeschoten, is de Oekraïens-Russische grens niet overgegaan. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie vandaag. Ook zijn er geen andere wapens van het Russische leger de Oekraïense grens overgegaan. Het is volgens het ministerie "onmogelijk om dat in het geheim te doen". De twee Russische mannen die mogelijk zijn aangehouden aan de grens zijn verkenners die alleen kennis hebben van gronddoelen, zegt het ministerie.

ANP

VN-ambassadeur: "In verhouding met wat Amerikanen meemaakten tijdens 9/11"
Op Twitter zegt de Amerikaanse VN-ambassadeur dat de ramp van vlucht MH17 voor Nederland in relatieve verhouding staat met wat de Amerikanen meemaakten tijdens 9/11.

"Nederland heeft recht op de waarheid"
De getroffen naties verdienen het om te weten wat er gebeurd is. Dat zegt de Nederlandse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Karel van Oosterom, in de VN-Veiligheidsraad tijdens het spoeddebat over de vliegtuigcrash in Oekraïne. Nederland eist dat al het bewijsmateriaal, zoals zwarte dozen, onmiddellijk beschikbaar wordt gesteld voor het onderzoek.

Als vast komt te staan dat het Maleisische toestel is neergeschoten, moeten de direct en indirect verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen en berecht. Dat is voor Nederland "een morele verplichting tegenover de slachtoffers en onze plicht ten aanzien van het internationaal recht. Mijn land zal niet rusten tot er gerechtigheid is."

Nederlandse VN-ambassadeur Karel van Oosterom.
AFP Nederlandse VN-ambassadeur Karel van Oosterom.

Obama over Rusland

"Op grotere schaal is het belangrijk om te beseffen dat deze schandalige gebeurenis aantoont dat vrede en veiligheid terug moet keren in Oekraïne."

"Telkens weer weigert Rusland om concrete stappen te zetten die de situatie in Oekraïne zouden de-escaleren. We willen dat Rusland het pad neemt dat vrede in Oekraïne zal brengen, maar tot dusver heeft Rusland dat altijd geweigerd."

"Rusland blijft gewelddadige separatisten steunen. Het heeft ook geweigerd om zich aan het staakt-het-vuren te houden. Dit is een sombere, maar geschikte tijd voor ons allemaal om een stap terug te nemen om te kijken wat er nu precies gebeurd is."

Volgens Obama heeft Poetin de meeste controle over de crisissituatie in Oost-Oekraïne. De Russische president zou dan ook de aanvoer van wapens en strijders uit Rusland naar Oekraïne moeten stoppen. Separatisten zouden volgens de Amerikaan niet kunnen opereren zoals ze nu doen, zonder Russische training en wapens.

Er is vooralsnog geen reden voor Amerikaans militair ingrijpen in Oekraïne, maar Obama zei dat de VS wel bereid is meer sancties op te leggen aan Rusland. De Amerikaanse president liet weten dat hij steun biedt aan onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigcrash.

REUTERS
GETTY

mededeling Obama

Obama: "Vliegtuig neergehaald vanuit pro-Russisch rebellengebied"
Amerikaans president Barack Obama bevestigt in een persconferentie onder meer dat minstens één Amerikaans slachtoffer te betreuren valt. Volgens de president werd het toestel neergehaald met een "luchtdoelraket die werd afgeschoten vanuit een Oekraïens gebied dat in handen is van rebellen die door Rusland gesteund worden".

"Onschuldige levens werden ons ontnomen", zegt hij. "Mannen, vrouwen, kinderen en baby's die niets te maken hebben met de crisis in Oekraïne. Hun dood is een schande van onuitsprekelijke verhouding."

"We weten dat het niet de eerste keer is dat een vliegtuig wordt neergehaald in het oosten van Oekraïne. Eerder werd al een Oekraïens transportvliegtuig en helikopter neergehaald, haalt hij aan.

"In de komende dagen blijven we contact houden met leiders over heel de wereld om de waarheid te achterhalen over wat precies gebeurd is. We zullen de feiten voorop zetten", vervolgt de Amerikaanse president.

"Er zal wellicht ook verkeerde informatie zijn. Het is belangrijk dat mensen begrijpen wat de feiten zijn en wat er gespeculeerd wordt. We gaan er alles aan doen om de waarheid aan het licht te brengen."

GETTY
GETTY
GETTY

Rusland vindt uitspraken Australische premier "onacceptabel"
De uitspraken van premier Tony Abbott van Australië over Russische betrokkenheid bij de vliegtuigcrash in Oekraïne zijn "onacceptabel", vindt Rusland. "Het is op zijn minst opmerkelijk van een leider van een land dat zich sterk maakt voor eerlijke en rechtvaardige rechtspleging", laat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Abbott haalde gisteren uit naar Rusland en "rebellen die worden gesteund door Rusland". Rusland zou volgens de premier internationaal worden geïsoleerd als het niet een deel van de verantwoordelijkheid van de crash op zich neemt.

Dat is volgens de Russen onterecht, omdat het onderzoek nog loopt en Rusland volledige openheid en objectiviteit bepleit voor het onderzoek. Bovendien kwam de uitspraak volgens het ministerie precies op het moment dat Rusland volledige medewerking in het onderzoek beloofde.

De Australische eerste minister Tony Abbott.
GETTY De Australische eerste minister Tony Abbott.

Het Belgische federaal parket opent een onderzoek naar de vliegtuigcrash in Oekraïne. Dat meldt woordvoerster Wenke Roggen.

AFP

Condoleance koning Willem-Alexander
"Vele duizenden mensen in ons land en daarbuiten rouwen om het verlies van familieleden, vrienden, collega's en klasgenoten. (…) Met al die getroffen zijn leven wij intens mee", schrijft de Nederlandse koning Willem-Alexander in het rouwregister.

Persconferentie Obama uitgesteld
Normaal gezien zou Amerikaans president Obama rond deze tijd een persconferentie geven, maar die is minstens een halfuur uitgesteld tot 18 uur lokale tijd.


Vrachtbrieven MH17 vrijgegeven
Malaysia Airlines heeft de vrachtbrieven vrijgegeven van het ramptoestel dat gisteren is gecrasht in het oosten van Oekraïne. Het gaat om vier documenten die op de website van de Maleisische luchtvaartmaatschappij zijn geplaatst.

Het vliegtuig had onder meer helikopter- en vliegtuigonderdelen in zijn ruim liggen, textiel en een aantal bloemen en planten. Aan boord waren ook twee levende honden en vier duiven, blijkt uit de documenten. Ook waren er nog vijf andere levende vogels aan boord.

Een screenshot van een vrachtbrief.
rv Een screenshot van een vrachtbrief.

Ban Ki-Moon: "Rapporten over neerschieten MH17 geloofwaardig"
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is verontrust over de "schijnbaar geloofwaardige, talrijke rapporten die suggereren dat een geavanceerde luchtdoelraket is gebruikt" om de Boeing van Malaysia Airlines neer te halen boven Oekraïne. Dat hebben VN-functionarissen vandaag gezegd.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag ook opgeroepen tot een "volledig, diepgaand en onafhankelijk internationaal onderzoek" naar het neerhalen van het Maleisische vliegtuig. De raad riep alle conflictpartijen op onderzoekers toegang tot de plek des onheils te geven. In de unaniem aangenomen verklaring wordt erom gevraagd dat de schuldigen verantwoording afleggen.

Groot-Brittannië had het concept voor de verklaring opgesteld en wilde die donderdag al aangenomen zien, maar Rusland vroeg om bedenktijd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.
EPA VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.
GETTY

"Opnames van luchtverkeersleiders in beslag genomen"
De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft gesprekopnames van de luchtverkeersleiders in beslag genomen. Dat meldde een bron binnen de luchtverkeersleiding aan het Russische persbureau Interfax.

Volgens de bron gaat het om de opnames van gesprekken tussen de luchtverkeersleiders en bemanningsleden van de MH17 Boeing 777 van Malaysia Airlines. De opnames worden onderzocht door de SBU in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Een vlag van Malaysia Airlines wappert voor de luchtverkeerstoren van het vliegveld van Kuala Lumpur.
REUTERS Een vlag van Malaysia Airlines wappert voor de luchtverkeerstoren van het vliegveld van Kuala Lumpur.

Paus Franciscus: "Verlies van verdere onschuldige levens vermijden"

Paus Franciscus heeft met verslagenheid kennis genomen van de vliegtuigcrash. Dat meldt Radio Vaticaan.

De paus bidt voor de vele slachtoffers en hun families en hernieuwt zijn oproep tot de strijdende partijen om een oplossing voor het conflict te vinden via dialoog om latere verliezen van onschuldige levens te voorkomen.

PHOTO_NEWS

Willem-Alexander en Máxima tekenen rouwregister

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima tekenen vanmiddag het condoleanceregister voor de nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne. Ze doen dat op het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag.

Ook premier Mark Rutte heeft het condoleanceregister inmiddels getekend. "Het land, het kabinet, ik persoonlijk leef zéér met u mee", heeft hij geschreven.

VS: mogelijk hielp Rusland

De VS sluiten niet uit dat Rusland separatisten geholpen hebben om een SA-11 af te vuren, de raket waarvan gedacht wordt het vlucht MH17 raakte. "Omwille van de technische complexiteit van een SA-11 is het onwaarschijnlijk dat separatisten zo'n systeem kunnen bedienen zonder hulp van geschoold personeel. Daarom sluiten we niet uit dat Russisch personeel technische assistentie geboden heeft om het systeem te bedienen", zei Samantha Power, de ambassadeur van de VS bij de VN.

REUTERS

De Verenigde Staten hebben hulp aangeboden voor het onderzoek naar de vliegtuigcrash. De federale recherche FBI en de Amerikaanse nationale veiligheidsraad hebben elk minstens één medewerker klaarstaan die kan vertrekken naar de plek van de ramp, zo lieten de organisaties weten.

Ook de organisatie voor de burgerluchtvaart van de Verenigde Naties (ICAO) wil meehelpen. Deze heeft dat aangeboden aan Oekraïne.
De FBI en de veiligheidsraad willen een "adviserende rol" voor de uiteindelijke onderzoekers spelen.

AP

Identiteit Belgische slachtoffers
Bij de vliegtuigcrash zijn drie leden van hetzelfde gezin uit de Antwerpse gemeente Brasschaat omgekomen. Dat bevestigt woordvoerder van Buitenlandse Zaken Joren Vandeweyer. Twee slachtoffers zijn Belgen, het derde gezinslid heeft de Nederlandse nationaliteit.

De andere slachtoffers zijn afkomstig uit Wetteren en Namen, terwijl een vijfde slachtoffer een Belg is die in Australië woont.

Een zesde slachtoffer is een vrouw met de Nederlandse en Belgische nationaliteit. Het slachtoffer werd al geïdentificeerd als Nederlands slachtoffer. Daarnaast kwamen nog twee mensen om die in België wonen, maar geen Belgische identiteit hebben, onder wie de vrouw uit Brasschaat.

Rutte: "We willen de onderste steen boven krijgen"
Op dit moment geeft de Nederlandse minister-president Mark Rutte een persconferentie over het in Oost-Oekraïne gecrashte vliegtuig. "Laat een ding duidelijk zijn: we willen de onderste steen boven krijgen", zegt Rutte.

"Als duidelijk wordt dat dit een aanslag was, zal ik mij er persoonlijk voor inzetten dat de daders worden opgespoord en hun straf zullen vinden. Dat zijn we de onschulldige slachtoffers verplicht. Met deze aantallen hebben we allemaal mensen in de omgeving die direct of indirect iemand in het vliegtuig kennen. Het is een onbeschrijflijk groot aantal slachtoffers", aldus nog de minister-president.

EPA

6 Belgische slachtoffers

Er is een zesde Belgische slachtoffer van de vliegtuigcrash te betreuren. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders weten in de Kamer. Het gaat om een vrouw uit Groningen met de dubbele nationaliteit, die oorspronkelijk als Nederlands slachtoffer was geïdentificeerd.

De andere slachtoffers zijn een koppel uit Brasschaat en hun twaalfjarig zoontje. Het vijfde Belgische slachtoffer is een 51-jarige man uit Namen.

BELGA

Poetin roept op tot staakt-het-vuren in Oekraïne
De Russische president Vladimir Poetin heeft opgeroepen dat pro-Russische separatisten de wapens neerleggen en in gesprek gaan met Kiev.

"Alle partijen in het conflict zouden onmiddellijk de wapens moeten neerleggen en vreedzame gesprekken met elkaar aangaan", zei Poetin tijdens een ontmoeting met Russische Orthodoxe kerkleiders. Dat meldt RIA Novosti.

"We kijken met grote bezorgdheid en droefheid naar wat er aan het gebeuren is in Oost-Oekraïne. Het is verschrikkelijk, het is een tragedie."

GETTY

Internationalee waarnemers OVSE nu al op rampplek
Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn nu al op de plaats in Oost-Oekraïne waar lijnvlucht MH17 is neergestort. Ongeveer dertig medewerkers van de OVSE zijn met een helikopter zijn aangekomen op de plek waar de Boeing is neergestort.

De pro-Russische separatisten die op en rond het rampgebied de lakens uitdelen, hebben aangekondigd de OVSE-waarnemers niets in de weg te leggen. Wie de brokstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines wil bereiken moet een vijftal controleposten van de opstandelingen passeren en voor hen aanvaardbare documenten overleggen.

De Oekraïense rampenbestrijdingsdienst klaagde vandaag dat de rebellen het bergingswerk en het onderzoek hinderen.

Volgens separatistenleider Aleksandr Borodaj zijn zeventien OVSE-waarnemers en vier Oekraïense deskundigen inmiddels op door de opstandelingen beheerst grondgebied. Zij zouden al een begin maken met het onderzoek.

GETTY
EPA

"Westen moet niet te snel met vinger naar Rusland wijzen"
Het Chinese staatspersbureau Xinhua waarschuwt westerse landen om niet meteen met de vinger naar Rusland te wijzen als schuldige van het neerhalen van de Maleisische vlucht. Dat meldt Reuters. Het zei wel dat de verantwoordelijke berecht moest worden voor een "ondraaglijke terroristische aanslag".

Het Chinese persbureau waarschuwde in een commentaar dat de Verenigde Staten, Australië en andere westerse landen mogelijk te snel conclusies trekken over de betrokkenheid van de rebellen in Oost-Oekraïne en in het aanwijzen van Rusland als schuldige voor de escalatie van geweld.

"De topprioriteit is nu om samen te werken om de oorzaak van de crash te achterhalen en uit te vinden wie de echte schuldigen zijn, als die er al zijn", klinkt het.

Mijnwerkers zoeken naar brokstukken op de plek van de ramp.
AP Mijnwerkers zoeken naar brokstukken op de plek van de ramp.
EPA

Cameron belde met Ban Ki-moon
De Britse premier David Cameron heeft zojuist gebeld met de Sercretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon over de vliegramp in Oost-Oekraïne. Dat laat hij weten via Twitter. In het telefoongesprek legde Cameron de nadruk op het belang van een internationaal onderzoek. Negen Britten kwamen om bij de crash van MH17.

EPA

Vluchtnummer niet langer in gebruik
Malaysia Airlines gaat het getroffen vluchtnummer MH17 niet langer gebruiken. De vluchten van Amsterdam naar Kuala Lumpur krijgen voortaan het vluchtnummer MH19 mee.

"Vreemd dat luchtruim niet dicht was"
Als al bekend was dat pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne over luchtdoelraketten beschikken, is het "nogal vreemd dat het luchtruim niet tot verboden gebied is verklaard". Dat zegt de Nederlandse generaal-majoor van mariniers Kees Homan.

Volgens Homan is het geen geheim dat bijna elke krijgsmacht, van die van India tot die van Kenia, over luchtdoelraketten beschikt. Mocht Malaysia Airlines op de hoogte zijn geweest van het gevaar in Oost-Oekraïne, dan heeft het volgens Homan waarschijnlijk een verkeerde beoordeling gemaakt door vlucht MH17 over het gebied te laten vliegen.

De generaal-majoor is niet de enige die er zo over denkt. Zijn Amerikaanse collega James Marks zei op CNN: "Dat deel van het Oekraïense luchtruim is in feitelijk onbeheerd, en dan gebeuren dit soort calamiteiten. Jammer genoeg mag dit ons niet verbazen." Hij voegde er aan toe dat de raket van Russische makelij moet zijn, die ofwel door Oekraïense of pro-Russische strijders is afgevuurd.

AP

Op de vraag waarom MH17 donderdag over Oost-Oekraïne vloog, antwoordde Huib Gorder van Malaysia Airlines dat andere vliegmaatschappijen dat ook deden en dat het gebied "veilig was verklaard" door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie en dat het gebied niet onderworpen was aan beperkingen. "De crash was een tragisch incident dat ieder van ons kon overkomen", zegt Gorder.

Huib Gorter, de regionale senior vicepresident van Malaysia Airlines.
BELGA Huib Gorter, de regionale senior vicepresident van Malaysia Airlines.

189 Nederlanders omgekomen
Op de persconferentie die nu aan de gang is heeft Huib Gorter een nieuw bilan doorgegeven. Van vier inzittenden is de nationaliteit nog niet vastgesteld. Aan boord waren behalve de 189 Nederlanders, 44 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Belgen, 4 Duitsers, 3 Filipino's, 1 Canadees en 1 Nieuw-Zeelander.

Malaysia Airlines heeft besloten om helemaal niet meer over Oekraïne te vliegen. In plaats daarvan vliegen de toestellen over Turkije.

Het is voorlopig onduidelijk waarom op de officiële persconferentie over vier Belgische slachtoffers wordt gesproken, terwijl vanochtend door Buitenlandse Zaken een vijfde Belgische slachtoffer werd bevestigd.

EPA
PHOTO_NEWS

Volgens Amerikaanse veiligheidsdiensten is de raket die MH17 heeft geraakt zeer waarschijnlijk afgevuurd door pro-Russische separatisten, meldt CNN.

persco

"Nabestaanden worden overgevlogen, maar gebied is moeilijk te bereiken"
Huib Gorter herhaalt dat Malaysia Airlines nog niet de exacte oorzaak van de crash heeft bepaald. Het bedrijf werkt nauw samen met alle autoriteiten om de exacte oorzaak te bepalen. "Daar zijn veel nationaliteiten bij betrokken."

Alle getroffen familieleden krijgen de best mogelijke zorgen, zegt Gorter. "Als daar de nood voor is, zullen de nabestaanden op termijn naar Kiev worden overgevlogen om de site van de crash te bezoeken." Gorter benadrukt wel dat het gebied zeer moeilijk te bereiken is. Nabestaanden krijgen per direct aanvankelijk een vergoeding van 5.000 dollar per passagier om de eerste kosten te dekken. Dat geld wordt nu overgemaakt.

Waarom vloog het vliegtuig boven dat specifieke gebied? "Andere vliegmaatschappijen vlogen op dat moment ook in dat gebied. Het is een tragisch incident dat iedereen kon overkomen."

Er waren 189 Nederlanders aan boord van het ramptoestel.

Huib Gorter.
PHOTO_NEWS Huib Gorter.

persconferentie

Malaysia Airlines geeft nu een nieuwe persconferentie op Schiphol. Deze stond aanvankelijk gepland om 14.00 uur, maar die is verlaat. Het VIP-centrum op Schiphol is afgeladen vol met journalisten die in afwachtig zijn van het nieuws. Vermoedelijk gaat de luchtvaartmaatschappij meer bekend maken over de ongeïdentificeerde slachtoffers. Er zullen ook vragen gesteld worden over waarom Malaysia Airlines boven het gebied vloog waar het toestel is neergehaald.


Een journaliste van RT, voorheen Russia Today, heeft ontslag genomen. "Ik ben voor de waarheid", zegt ze in een tweet.

Onder de inzittenden van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines bevonden zich drie reizigers die via een reisbureau van Arke hadden geboekt. De reisorganisatie, zelf ook actief in de luchtvaartbranche, laat op haar Facebookpagina weten contact te hebben met de nabestaanden. "We bieden ondersteuning waar dat mogelijk is", meldt Arke. "Ons diepste medeleven gaat uit naar alle familie en vrienden van de slachtoffers aan boord."


Gisterenmiddag vertrok het noodlottige vliegtuig in Amsterdam, om nooit aan te komen in Kuala Lumpur. VTM Nieuws maakte een reconstructie van de rampvlucht.


België heeft een team experts naar Schiphol gestuurd om de Nederlandse autoriteiten bij te staan in de nasleep van het vliegtuigongeluk met vlucht MH17. Ons land is ook bereid een identificatieteam naar Oekraïne te sturen als dat nodig blijkt, aldus buitenlandminister Didier Reynders.


De Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, zegt dat vlucht MH17 vanuit Schiphol hoogstwaarschijnlijk is "neergeschoten". Hij baseert zich daarbij op informatie van de inlichtingendiensten.

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat deelnemen aan het onderzoek naar de vliegramp in Oekraïne, waarbij zeker 173 Nederlanders omkwamen. Ook het landelijke team voor forensisch onderzoek gaat naar Oekraïne, om daar te werken aan de identificatie van de slachtoffers.

Maandag zal voor nabestaanden een besloten bijeenkomst plaatsvinden.

De Nederlandse minister Ivo Opstelten.
AP De Nederlandse minister Ivo Opstelten.

Nieuwe vlucht MH17

Een dag na de tragische vliegramp met vlucht MH17 is vanop Schiphol opnieuw een toestel van Malaysia Airlines richting Kuala Lumpur vertrokken. De vlucht draagt hetzelfde vluchtnummer als het neergestorte toestel MH17, maar reist via een andere route naar het zuidoosten van Azië. Aan de incheckbalie van de luchthaven stonden zichtbaar nerveuze passagiers aan te schuiven. "Ik ben zeker bang", getuigde een van de reizigers aan Radio 1.

Ik ben zeker bang

Passagier nieuwe vlucht MH17
Vanmiddag vertrok vanop Schiphol opnieuw een vlucht met nummer MH17 naar Kuala Lumpur.
AFP Vanmiddag vertrok vanop Schiphol opnieuw een vlucht met nummer MH17 naar Kuala Lumpur.

Slachtoffers

Ook Glenn Thomas, een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), liet het leven in de crash. Dat maakte de WHO bekend. Thomas is een voormalige journalist van de Britse openbare omroep BBC. Hij zou deelnemen aan de Internationale Aids Conferentie in Melbourne, zo verklaarde WHO-communicatieverantwoordelijke Gregory Hartl.

EPA

Zwarte dozen

De Oekraïense autoriteiten hebben geen officiële informatie over de locatie van de zwarte dozen van de neergestorte Boeing 777. Dat verklaarde een woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad aan het persagentschap Interfax-Oekraïne.

Vandaag werd de tweede zwarte doos gevonden op de rampplek, meldden getuigen van persbureau Reuters. De eerste zwarte doos werd gisteren al door rebellen gevonden.

REUTERS

Belgische slachtoffers

Vier van de vijf Belgische slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines zijn inwoners van de gemeente Brasschaat, in de provincie Antwerpen. Dat bevestigt de communicatiedienst van de gemeente.

Het gaat om een koppel en hun zoontje en dan nog een vierde persoon. De vlaggen aan het gemeentehuis worden halfstok gehangen.

Aan boord van het ramptoestel zaten vijf Belgen. Omdat de nationaliteit van tientallen passagiers nog niet bekend is, kan dat aantal mogelijk nog oplopen, erkent buitenlandminister Didier Reynders.

Reddingswerkers hebben in totaal al 181 lichamen geborgen.

Google

Beschuldigingen

De Russische buitenlandminister, Sergej Lavrov, reageert geagiteerd op Oekraïense beschuldigingen aan het adres van Rusland. "Ik heb de laatste maanden geen waarheidsgetrouwe berichten meer vernomen van Kiev", zei Lavrov tegen het Russische televisiekanaal Russia-24. Volgens Lavrov zijn de verklaringen van de Oekraïense regering over Russische betrokkenheid bij de vliegtuigcrash ongegrond. "Het lijkt er nu zelfs op dat we het zelf hebben gedaan", aldus de minister.

Ik heb de laatste maanden geen waarheidsgetrouwe berichten meer vernomen van Kiev

Russische buitenlandminister Lavrov

Beschuldigingen

De Oekraïense president Petro Porosjenko verweet de opstandelingen er dan weer van bewijzen te verdoezelen. Dat moest blijken uit de aankondiging om de zwarte doos eerst naar Moskou te sturen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek.
PHOTO_NEWS De Oekraïense president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek.

"Internationale misdaad""

De verantwoordelijken van het neerhalen van het Maleisische vliegtuigen boven Oekraïne, moeten voor het Internationaal Strafhof in Den Haag berecht worden. Dat heeft de Oekraïense eerste minister Arseni Jatsenjoek gezegd. Hij beschuldigt Rusland van deze "internationale misdaad".

Voor Jatsenjoek staat het vast dat er een raket is gebruikt om de Boeing 777 uit de lucht te schieten.

Jatsenjoek beschuldigde de opstandelingen in het oosten van het land er ook van de reddingswerkers te hinderen op de plaats van de crash. "Deze 'bandieten' laten een onderzoek van de tragedie door onze mensen niet toe", zei de interim-premier in Kiev.


Steunbetuiging koning

Koning Filip heeft vandaag gebeld met koning Willem-Alexander om zijn diep medeleven te betuigen. Dat heeft het Paleis bekendgemaakt in een mededeling. Filip wilde met het telefoongesprek ook zijn innige deelneming betuigen aan de naasten van alle slachtoffers.

De Nederlandse koning Willem-Alexander.
PHOTO_NEWS De Nederlandse koning Willem-Alexander.

Slachtoffers

Oekraïense autoriteiten hebben tot dusver 181 lichamen gevonden op de plek waar vlucht MH17 is neergekomen. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, meldt persbureau Interfax.

Maleisië

Maleisië vindt het een "misdaad tegen de menselijke waardigheid" als het vliegtuig van Malaysia Airlines blijkt te zijn neergeschoten. Dat heeft de Maleisische minister Liow Tiong Lai van Transport gezegd tijdens een persconferentie in Kuala Lumpur.

De regering van Maleisië wil een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de ramp en heeft kennisgenomen van berichten dat het toestel is neergehaald met een raket. "Wij veroordelen dergelijke acties en roepen ertoe op dat de verantwoordelijken snel ter verantwoording worden geroepen", aldus de bewindsman.

Brokstuk van het passagiersvliegtuig in een veld bij het dorpje Rozsypne.
REUTERS Brokstuk van het passagiersvliegtuig in een veld bij het dorpje Rozsypne.
De Maleisische minister van Transport, Liow Tiong Lai.
GETTY De Maleisische minister van Transport, Liow Tiong Lai.

Luchthaven Schiphol

Het entertainmentprogramma dat de Nederlandse nationale luchthaven Schiphol heeft tijdens de drukke vakantieperiode is stopgezet vanwege de vliegramp.

Volgens een woordvoerster van de luchthaven wordt het deze zomer ook niet meer hervat.

De entertainers moesten de langere wachttijden, die zich in de vakantietijd voordoen, verzachten. "We hebben donderdag al direct besloten al het entertaiment te annuleren", zei de zegsvrouw.

AFP

Oekraïens raketsysteem

Rusland heeft op de dag van de vliegramp met de Malaysia Airlines-Boeing radaractiviteit waargenomen van een BUK-raketsysteem dat onder controle stond van Oekraïne. De BUK-eenheid stond opgesteld ten zuiden van Donetsk. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie.

Het BUK-raketsysteem is genoemd als wapen waarmee de Boeing zou zijn neergeschoten. Het systeem is van Sovjet-makelij en kan tot op relatief grote hoogte vliegtuigen raken.

parool.nl

Politicus was inzittende

Bij de vliegramp is ook het Eerste Kamerlid Willem Witteveen van de sociaaldemocratische PvdA om het leven gekomen. Dat heeft de Eerste Kamer (de Nederlandse Senaat) op zijn website bekendgemaakt.

Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer laat weten "ontsteld te zijn door dit bericht''. Witteveen (1952) was sinds 15 januari 2013 lid van de sociaaldemocratische fractie van de Eerste Kamer. Hij was al eerder lid van de Senaat van 8 juni 1999 tot 12 juni 2007.

Willem Witteveen (PvdA)
eerstekamer.nl Willem Witteveen (PvdA)

Steunbetuigingen

Op de website condoleance.nl zijn vanochtend al ruim 5.000 berichten binnengekomen waarin mensen hun medeleven betuigen aan nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. De website opende gisterenavond het register. Vooral vanmorgen stroomden de reacties binnen.

Het register is veruit het best getekende register op de website dit jaar. Het register met de meeste reacties is dat voor de Amsterdamse volkszanger André Hazes uit 2004; dat heeft ruim 58.000 ondertekeningen.

ANP

Premier Maleisië

De Maleisische eerste minister Najib Razak raakte persoonlijk betrokken bij het vliegtuigdrama. Bij de crash kwam ook Puan Sri Siti Amirah om. Zij is één van de 44 Maleisische slachtoffers en was ooit getrouwd met Tan Sri Noah, de grootvader van de premier. De 83-jarige Amirah was alleen aan het reizen toen het toestel neerstortte.

Premier Najib Razak van Maleisië.
kos Premier Najib Razak van Maleisië.

Malaysia Airlines

Maleisië stuurt een groot team van hulpverleners naar Europa. Het is de bedoeling dat 40 mensen van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines in Nederland nabestaanden gaan bijstaan.

Daarnaast zullen 62 mensen naar Oekraïne afreizen om daar op de rampplek aan het werk te gaan. Het gaat om reddingswerkers, onderzoekers en beveiligers, zo maakte de Maleisische minister van Transport bekend in Kuala Lumpur.

BELGA

Slachtoffers

Binnen een straal van circa twaalf kilometer rond de plek waar vlucht MH17 gisteren neerstortte liggen brokstukken en lichamen van passagiers. Reddingswerkers en opstandelingen kammen het gebied uit op zoek naar wrakstukken en omgekomen passagiers.

Vlak bij het dorpje Rozsypne nemen ook mijnwerkers deel aan de zoekactie.

Hulpverleners op de plek van de ramp.
AFP Hulpverleners op de plek van de ramp.
AP

Slachtoffers

Aan boord van het ramptoestel van Malaysia Airlines waren zeker 173 Nederlanders. Dat heeft Malaysia Airlines bekendgemaakt op een persconferentie in Kuala Lumpur. Eerder was sprake van 154 Nederlandse slachtoffers. Er werd aangenomen dat dat aantal nog kon oplopen, gezien de identiteit van tientallen passagiers nog niet bekend was.

Later op de dag geeft de luchtvaartmaatschappij de passagierslijst vrij met alle nationaliteiten. Momenteel is de identiteit van 20 passagiers nog niet achterhaald.

Aan boord waren verder met zekerheid 44 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 5 Belgen, 1 Canadees en 1 Nieuw-Zeelander.

Staakt-het-vuren

In het oosten van Oekraïne wordt om 11 uur een staakt-het-vuren van van kracht om onderzoek te kunnen voeren naar de oorzaak van de crash. Rebellenleider Andrei Poergin maakte het bestand wereldkundig via persbureau Interfax.

Het gaat om een bestand van twee tot vier dagen dat internationale experten de mogelijkheid moet geven hun werk te doen in het gebied Donbas, waar vlucht MH17 gisteren neerkwam.

Volgens Poergin liggen de lichamen van inzittenden van de Boeing 777 verspreid over een gebied binnen een straal van 12 kilometer van de rampplek.

Circa 600 opstandelingen werken momenteel in het gebied om lichamen en wrakstukken van het toestel te zoeken.

AFP
AP
AFP

Hillary Clinton

Als blijkt dat Rusland iets te maken heeft met de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne, zal Europa meer moeten doen. Dat heeft Hillary Clinton, voormalig buitenlandminister van de VS, gezegd in het Amerikaanse praatprogramma 'Charlie Rose'.

Als Rusland gelinkt kan worden aan het vliegtuigongeval zou de EU de sancties tegen Rusland moeten verstrengen en meer hulp bieden aan Oekraïne, aldus Clinton.

De Democrate wees er ook op dat het neergestorte vliegtuig van Amsterdam naar Kuala reisde en boven Europees territorium vloog toen het verongelukte. "In alle Europese hoofdsteden zou er verontwaardiging moeten zijn."

AFP

In alle Europese hoofdsteden zou er verontwaardiging moeten zijn

Hillary Clinton

Nederlandse pers

Nederland is in rouw. Radiozenders bij onze noorderburen passen hun programmering aan als gevolg van de ramp. 3FM ziet af van de zogeheten 'Summer Request', waarbij luisteraars platen mogen aanvragen zolang de temperatuur boven de 30 graden uitstijgt. Op Radio 1 vervalt later vandaag het programma 'Radio Tour de France'. Ook de programmering op Radio 2 is aangepast.


Vladimir Poetin

Vandaag belde Poetin met Rutte, gisteren had hij telefonisch contact met de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Vladimir Poetin

De Russische president Vladimir Poetin heeft contact opgenomen met de Nederlandse premier Mark Rutte. Volgens persbureau Bloomberg bracht hij zijn deelneming over in verband met de crash van vlucht MH17. Ruim de helft van de passagiers op het vliegtuig was afkomstig uit Nederland.

De tragedie toont volgens Poetin aan dat er snel een eind moet worden gemaakt aan de crisis in Oekraïne.

Volgens het Kremlin, dat het nieuws over het telefoongesprek naar buiten bracht, wil Poetin dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de ramp. Gisteren legde Poetin de schuld voor de crash bij de Oekraïense regering in Kiev.

Vladimir Poetin en Mark Rutten hebben elkaar gesproken over de ramp.
PHOTO_NEWS Vladimir Poetin en Mark Rutten hebben elkaar gesproken over de ramp.

Reactie Di Rupo

Wereldwijd wordt er geschrokken gereageerd op de crash van vlucht MH17. Ook premier Elio Di Rupo reageert geschokt en met afschuw op de vliegramp, zo meldt hij in een mededeling.

In naam van de Belgische regering betuigt hij zijn oprechte deelneming aan de families en naasten van de vele slachtoffers van de vlucht van Malaysia Airlines.

Zijn gedachten gaan daarbij in het bijzonder uit naar de vijf Belgische slachtoffers, hun familie en vrienden.

De eerste minister vraagt dat er "volledige klaarheid komt over de precieze omstandigheden van deze tragedie en dat de verantwoordelijken snel worden geïdentificeerd en berecht".

Aids Conferentie

De Nederlandse aidsdeskundige Joep Lange, internationaal vermaard om zijn toonaangevend onderzoek naar hiv en aids, is een van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne.

Dat schrijft de Washington Post, die een verklaring van het kantoor van Lange heeft met de bevestiging van zijn overlijden.

kos
REUTERS

Veiligheidszone

Rond de site waar het vliegtuig is neergestort, is geen veiligheidszone ingesteld. Dat blijkt uit getuigenissen van journalisten ter plaatse. Volgens de reporters wandelen mensen vrij rond op de plek tussen de brokstokken en de menselijke resten. De meldingen doen vragen rijzen over het onderzoek.

Gezin ontsnapt aan ramp

Een Nederlandse man, zijn vrouw en hun dochter van 3,5 maanden oud hebben hun leven te danken aan een fout bij de boeking. Normaal had het gezin van Barry Sim gisteren de middagvlucht naar Kuala Lumpur genomen. Maar bij het boeken liep iets mis: terwijl voor Barry's vrouw en dochter wél de juiste vlucht was geboekt, werd hijzelf per ongeluk op de avondvlucht van KLM gezet. Tegen hun zin - want ze vliegen niet graag met KLM - werd alles omgeboekt naar de avondvlucht.

Toestel volledig in orde

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines meldt dat het ramptoestel een schoon blazoen had en exact een week geleden nog aan een inspectie was onderworpen. Eind volgende maand zou de verongelukte Boeing opnieuw gecontroleerd worden.

De Boeing werd gebouwd in 1997 en deed dus al 17 jaar dienst. Het toestel had 75.322 vlieguren op de teller staan.

De luchtvaartmaatschappij, die in maart nog de verdwijning van de spookvlucht MH370 te verwerken kreeg, meldt verder dat alle communicatiesystemen werkten en dat er 282 stoelen aan boord waren.

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines. Het was een vliegtuig van dit type dat gisteren neerstortte in Oekraïne. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om.
REUTERS Een Boeing 777 van Malaysia Airlines. Het was een vliegtuig van dit type dat gisteren neerstortte in Oekraïne. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om.

Reactie Britse pers

Met deze tweet wordt in een oogopslag duidelijk hoe de buitenlandse pers reageert op de tragische crash van gisteren. Britse kranten zijn opvallend scherp voor Rusland en president Poetin.

Australië

De Australische regering heeft in verband met de crash de Russische ambassadeur op het matje geroepen. Dat heeft premier Tony Abbott vandaag bekendgemaakt in het parlement. Aan boord van het ramptoestel, dat van Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog, bevonden zich zeker 27 Australiërs. De Australische regering verwacht een "categorische verzekering" dat de Russische regering volledig meewerkt aan het onderzoek naar de ramp.

Alles wijst op een misdaad "vermoedelijk begaan door rebellen die door Rusland worden gesteund", aldus Abbott.

Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop heeft de opstandelingen in Oekraïne opgeroepen de zwarte dozen van de Boeing 777 over te dragen aan internationale onderzoekers.

De Australische eerste minister Tony Abott.
AFP De Australische eerste minister Tony Abott.

Zwarte dozen

Reddingswerkers hebben de tweede zwarte doos van Malaysia Airlines vlucht MH17 gevonden. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van getuigen op de rampplek.

Gisteren al claimden pro-Russische separatisten dat ze een van de twee 'zwarte dozen' van het verongelukte vliegtuig hadden ontdekt. De Russische president Vladimir Poetin verklaarde toen dat de zwarte dozen waarschijnlijk in Moskou zullen worden onderzocht.

Bij experts deed dat vragen rijzen over de waarheidsgetrouwheid van het onderzoek.

Slachtoffers

In het rampgebied hebben reddingswerkers al tientallen lichamen gevonden. Tot nog toe zijn 121 doden geborgen. Dat meldt het persbureau Interfax op basis van bronnen bij de Oekraïense reddingsdiensten.

PHOTO_NEWS

Staakt-het-vuren

De rebellen verzekeren de Oekraïense hulpverlening in het maandenlang bevochten gebied vrije toegang tot de plaats van het ongeval. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) deelde vanochtend mee dat de opstandelingen ook aan internationale onderzoekers veilige toegang zullen garanderen.

Ook op de luchthaven van Kuala Lumpur troepten gisteren nabestaanden van de slachtoffers samen.
REUTERS Ook op de luchthaven van Kuala Lumpur troepten gisteren nabestaanden van de slachtoffers samen.

Belgische kranten

Ook de Belgische kranten openen met de vliegramp.

"Uit de lucht geschoten", kopt Het Laatste Nieuws. De Morgen schrijft: "295 doden, niemand pleit schuldig". Volgens De Tijd is de vliegtuigramp een kantelpunt in de Oekraïense oorlog. "Oekraïens conflict treft hele wereld", bericht De Standaard. "Kansloos op vlucht MH17", klinkt het in Het Nieuwsblad.

"Qui?", staat in grote letters op de voorpagina van Le Soir, zich afvragend wie verantwoordelijk is voor het vliegtuigongeluk.

gopress

Nederlandse kranten

Alle Nederlandse kranten openen vandaag over de hele voorpagina met de vliegtuigcrash in Oekraïne. De Telegraaf spreekt van een "afschuwelijke moord", met op de achtergrond een foto van de wrakstukken van het toestel van Malaysian Airlines. Het AD brengt een paginavullende foto van nabestaanden, met de kop "In shock".

Ook de Volkskrant heeft een foto van de rampplek, met daarboven een uitspraak van premier Mark Rutte: "Een van de ergste luchtrampen uit de Nederlandse geschiedenis".

gopress

Luchtruim gesloten

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben afgelopen nacht het luchtruim van Oost-Oekraïne tot verboden gebied verklaard voor vliegtuigen. Amerikaanse vliegtuigen mochten al langer niet meer vliegen boven de regio rond de Krim. Na de crash van het toestel van Malaysian Airlines gisteren, is daar het nieuwe gebied bijgekomen.

Gisteravond meldde de luchtverkeersleiding Eurocontrol al dat alle vluchtplannen door het luchtruim boven Oost-Oekraïne worden afgewezen. De routes blijven tot nader order gesloten.

Premier Rutte

Premier Rutte benadrukte verder op de persconferentie dat er een onderzoek moet plaatsvinden op een "volstrekt objectieve manier". De nabestaanden hebben recht dat "alle feiten op tafel komen". Het is belangrijk dat het internationaal onderzoeksteam, waarvan ook Nederland deel uitmaakt, zo snel mogelijk ter plaatse aan de slag kan gaan.

PHOTO_NEWS

Telefoongesprek

Gisteren is een transcript vrijgegeven van een telefoongesprek tussen separatisten uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en een inlichtingenmedewerker uit Rusland. Hieronder kan u de opname beluisteren.

Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst SBU gaat het om een telefoongesprek tussen Igor Bezler, een commandant van de Volksrepubliek en vermeend Russisch inlichtingenofficier, en Vasili Geranin, een kolonel bij de Russische militaire inlichtingendienst.

Uit het gesprek blijkt dat de rebellen per ongeluk het vliegtuig hebben neergeschoten. "Het is 100 procent zeker een passagiersvliegtuig", zei een van de separatisten geschrokken. Het gesprek had ongeveer 20 minuten na de vliegtuigcrash plaats.

Premier Rutte

De eerste minister kon gisterenavond op een persconferentie nog niets zeggen over de oorzaak van de ramp.

"Er is nog veel onduidelijk over de toedracht, dat moeten we ze snel mogelijk achterhalen", verklaarde hij na afloop van crisisoverleg. Er moet onderzocht worden wat er gebeurd is en er moet worden vastgesteld "wie hier achter zit", zei hij. Als het toestel met opzet is neergehaald, dan zal Rutte er alles aan doen om de daders voor het gerecht te brengen en zorgen "dat ze hun gerechte staf niet ontlopen".

Rutte heeft nog geen contact heeft gehad met de regering van Rusland.


Premier Rutte

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft afgelopen nacht gesproken met de Amerikaanse president Barack Obama. Obama belde om zijn medeleven te betuigen. "Obama en Rutte waren het eens over de noodzaak van grondig onderzoek en dat het nu cruciaal is dat onbelemmerde toegang wordt geboden tot de plaats van de ramp en de vluchtgegevens", aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Rebellen in Oekraïne hebben toegezegd de plek van de ramp met het Malaysia Airlines-vliegtuig af te sluiten. Ook staan ze de lokale autoriteiten toe om voorbereidingen te treffen om lichamen te bergen.

EPA
AFP

Aids Conferentie

In het ramptoestel zaten meerdere inzittenden die onderweg waren naar de Internationale Aids Conferentie. Die wordt van zondag tot vrijdag gehouden in de Australische stad Melbourne.

Rampvlucht MH17

De dodentol na de zware crash in het oosten van Oekraïne, op zo'n vijftig kilometer van de grens met Rusland is zwaar. Bij het ongeluk kwamen niet alleen 5 Belgen en 154 Nederlanders om, maar ook 27 Australiërs, 23 Maleisiers, 11 mensen uit Indonesië, 6 uit Groot-Brittannië, 4 Duitsers, 3 uit de Filipijnen en 1 Canadees.

Van tientallen mensen is nog steeds niet duidelijk waar ze vandaan komen.

Rond middernacht was nog sprake van vier Belgische slachtoffers, later in de nacht werd dat cijfer bijgesteld naar vijf.

vicepresident van Malaysia Airlines Europa, Huib Gorter.
PHOTO_NEWS vicepresident van Malaysia Airlines Europa, Huib Gorter.
Nabestaanden van de slachtoffers op de luchthaven van Schiphol.
PHOTO_NEWS Nabestaanden van de slachtoffers op de luchthaven van Schiphol.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels