Mini-Europa en Océade sluiten definitief: 120 jobs verdwijnen

De Grote Markt van Brussel, nagebouwd in miniatuur in Mini-Europa.
BELGA De Grote Markt van Brussel, nagebouwd in miniatuur in Mini-Europa.
Op 31 augustus 2013 gaan themapark Mini-Europa en waterpark Océade op de Heizel definitief dicht. Daarbij verdwijnen 120 jobs. Dat heeft directeur en hoofdaandeelhouder Thierry Meeus bekendgemaakt op een buitengewone personeelsvergadering.

De twee parken bevinden zich immers op de terreinen waar tal van nieuwe ontwikkelingen op stapel staan in het kader van het felbesproken stadsontwikkelingsproject NEO. In een openbare aanbesteding werden de plannen van drie tijdelijke verenigingen geselecteerd.

Iets meer dan een jaar geleden luidde Meeus al de alarmbel. Hij noemde de omstandigheden waarin de parken zouden moeten sluiten en de manier waarop hij behandeld werd door de stad Brussel 'ronduit schandalig' en startte daarna een petitie om de twee attractieparken te behouden. Uit de website van de parken blijkt dat 38.700 handtekeningen werden ingezameld voor het behoud van de attracties op hun locatie.

Petities
Het personeel aanvaardt het niet dat het Brusselse stadsbestuur een goed draaiend bedrijf zomaar opgeeft. "Onze bedrijven behoren tot de 75 best presterende in Brussel" luidt het. "En uit de vele petities en ondervragingen bij bewoners blijkt dat bijna iedereen Océade en Mini-Europa wil behouden."
    
Momenteel zijn er nog drie architecten in de running voor de herinrichting van de Heizelvlakte. Wie uiteindelijk aan het NEO-project mag beginnen, wordt pas begin 2014 bekendgemaakt. Daarna moeten nog de nodige vergunningen worden behaald. Het personeel vraagt zich af waarom de parken dan niet langer kunnen openblijven. "Enkel de politiek is verantwoordelijk voor ons verlies."

Mini-Europa is na het Atomium de grootste toeristische attractie op de Heizel. Met circa 350 monumenten in maquettevorm trekt het jaarlijks zo'n 360.000 bezoekers. Océade is goed voor ruim 240.000 belangstellenden. Samen met Kinepolis en The Village vormden die twee attracties Bruparck. Ook veel buitenlanders vinden de weg naar Bruparck op de Heizel, waar beide attracties gelegen zijn. De omzet van de bedrijven is de voorbije twaalf jaar gestegen.

Andere locatie
Er is even van sprake geweest om het themapark Mini-Europa op een andere locatie te vestigen. Kortrijk en Eigenbrakel waren kandidaat om het over te nemen. De kostprijs van minstens 10 miljoen euro bleek echter te veel voor Kortrijk en nu blijken er ook geen directe plannen meer om de parken in Eigenbrakel te vestigen.

Jobverlies
De Brusselse autoriteiten betreuren het naar eigen zeggen dat de gebrekkige samenwerking van de exploitanten van Mini-Europa en Océade met een ambitieus en voor Brussel positief project tot ontslagen leidt. Volgens hen biedt NEO werkgelegenheid voor 3.000 mensen. "Het project zorgt voor de nodige economische ontwikkeling, nieuwe moderne vrijetijdsactiviteiten en sportinfrastructuur, woningen, mooie en kwalitatieve groene ruimten en een dichter openbaar vervoersnetwerk voor een betere mobiliteit", luidt het.

De oorspronkelijke huurovereenkomst voor de terreinen van beide attracties liep af in 2010, maar werd naar verluidt verlengd tot 2013 om hen een kans te geven om de toekomst voor te bereiden. "Zo konden ze ook een plaats zoeken binnen het Neo-project. De uitbaters hebben dat niet gedaan. Ze hebben hun activiteiten proberen te verkopen aan de meestbiedende: Kortrijk, Waterloo en zelfs Montenegro", aldus de beleidsorganen.