Minder klachten over fietspaden, maar nog werk aan de winkel
In 2021 heeft het Meldpunt Wegen 1.974 klachten gekregen over fietspaden langs Vlaamse gewestwegen, een kleine daling in vergelijking met de 2.102 meldingen het jaar ervoor. Zo blijkt uit cijfers van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld), maar Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang) ziet nog voldoende pijnpunten waar de fietsinfrastructuur beter kan: “Veel problemen worden niet gerapporteerd, terwijl de staat van het fietspad een essentiële factor is, zowel voor de verkeersveiligheid als het fietscomfort.”
Het Meldpunt Fietspaden, sinds 2018 geïntegreerd in het Meldpunt Wegen, bundelt alle klachten over de Vlaamse fietspaden over onder meer de staat van de fietspaden, de signalisatie of slechte waterafvoer. Over de periode 2018-2021 waren er 9.212 meldingen, vooral over de provincie Antwerpen (30,4%), gevolgd door Vlaams-Brabant (21%), West-Vlaanderen (18,8%), Oost-Vlaanderen (17%) en Limburg (12,8%).
Van alle meldingen gingen er 4.779 over de staat van het fietspad. Daarnaast kwamen er ook 1.983 klachten binnen over de gebrekkige netheid, 1.455 klachten over overgroeiende beplanting of slecht onderhoud van bermen en 463 over waterafvoer.
Dalende lijn
De cijfers gaan in dalende lijn: in 2018 waren er nog 2.611 meldingen en klachten, in 2019 2.525, in 2020 2.102 en in 2021 zakte dit verder naar 1.974. “Ondanks die daling zijn er nog veel fietspaden in slechte staat”, reageert Carmen Ryheul, die vermoedt dat er ook sprake is van een grote onderrapportering doordat veel mensen het Meldpunt Wegen niet kennen.
Uit een recent rapport van het Agentschap Wegen en Verkeer (meetjaar 2019) bleek dat slechts 45,8% van de fietspaden langs de Vlaamse gewestwegen conform de richtlijnen van het Agentschap is.
Investeringen
Volgens Ryheul moet de Vlaamse regering dan ook blijven investeren in veilige en comfortabele fietsinfrastructuur en de opvolging van de problemen. “Goed berijdbare fietspaden zijn een essentiële factor in de verkeersveiligheid van fietsers. Er is voldoende onderzoek dat dit verband aanduidt. Zeker met de snellere elektrische fietsen worden de gevolgen groter als men valt door de slechte staat van het fietspad”, aldus Ryheul, die nog wijst op het belang van fietscomfort om meer mensen op de fiets te krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Trumps oud-adviseur Steve Bannon gedagvaard in onderzoek naar Capitoolbestorming
-
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
PREMIUM
De seingever sterft uit, zelfs nu koersen hen 30 euro betalen: “Vorige week was er ruzie met iemand die niet wou wachten. Resultaat: een gebroken pols”
Dat de Ronde van België voor vrouwen op het laatste nippertje is afgelast is geen toeval: de seingever sterft uit. Nochtans verdient het niet slecht, zo’n middagje op een kruispunt staan: bedragen van 30 euro zijn geen uitzondering, zeggen organisatoren - en dan is er nog een opbod tussen de verschillende wielerorganisaties bezig. Wat is er aan de hand in wielerland? -
-
Chinese scanners die douane gebruikt vormen tóch een veiligheidsrisico
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
Voor je denkt aan de plaatsing van een airco of omgekeerde warmtepomp, kijk je best eerst eens naar wat je zelf al kan doen. Met deze negen tips van bouwsite Livios kan je je huis ook koelen: want door de warmte buiten te houden tijdens zonnige dagen, laat je de temperatuur in je woning een aantal graden zakken. -
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
Vanaf juni betalen Telenet-klanten meer voor hun abonnement. Deze prijsstijging vormt trouwens hét uitgelezen moment om jouw contract onder de loep te nemen en te kijken of je elders goedkoper af bent. Mijntelco.be overloopt enkele interessante mogelijkheden. -
Voedsel voor 21 miljoen bijen dankzij 'Maai Mei Niet': meer bijen en (bedreigde) planten tussen het gras