Peter R. de Vries werd 6 juli 2021 neergeschoten in het centrum van Amsterdam.
Volledig scherm
Peter R. de Vries werd 6 juli 2021 neergeschoten in het centrum van Amsterdam. © ANP

Minder journalisten gedood in 2021: groeiende verantwoordelijkheid voor criminele bendes en drugskartels

In de loop van 2021 werden 45 journalisten en andere mediamedewerkers vermoord tijdens het uitoefenen van hun job, een pak minder dan het jaar ervoor (65). In Azië, met daaronder Afghanistan, eiste het geweld wel een hoge tol, meldt de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ).

 1. Internationale Federatie van Journalisten zag afgelopen jaar stijging van aantal gearresteerde reporters: “Crisis in de journalistiek”

  Internatio­na­le Federatie van Journalis­ten zag afgelopen jaar stijging van aantal gearres­teer­de reporters: “Crisis in de journalis­tiek”

  De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) toont in een nieuw rapport aan dat de mediavrijheid het afgelopen jaar in heel wat landen werd bedreigd. De federatie ziet vooral een stijging van het aantal opsluitingen van journalisten. Zo werden in 2021 maar liefst 365 journalisten gearresteerd, terwijl er dat vorig jaar nog 235 waren. “De wereld moet meer aandacht geven aan de toenemende rechtenschendingen bij journalisten”, aldus IFJ-secretaris-generaal Anthony Bellanger.
 2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 1. Belgische broers trappen Duitser schedelbreuk aan après-skibar in Oostenrijk: “Met skibotten in het gezicht geschopt”
  PREMIUM

  Belgische broers trappen Duitser schedel­breuk aan après-ski­bar in Oostenrijk: “Met skibotten in het gezicht geschopt”

  Twee broers van 23 en 21 jaar uit Berlare hebben na een après-skifeestje in Oostenrijk een tijdlang in de cel gezeten. Een ruzie om een taxi bij de bar ontaardde in een zware vechtpartij. Een van de slachtoffers, een dertiger, lag een tijdje met een schedelbreuk in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar overleefde de feiten. In principe riskeren de broers 10 jaar cel, al is de kans dat ze die effectief krijgen eerder klein. Ook in eigen land kwamen de twee al meermaals in contact met het gerecht.
  Berlare, Dendermonde