Michel en José kirden al van de pret om vijfde Belgische zege, maar de winnaar is NIET Jens Keukeleire

TDW
Wat een anticlimax. De commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer en heel wat teams en volgers op Twitter zagen Jens Keukeleire in de op één na langste etappe van deze Vuelta de zege pakken in een massasprint. Helaas, het was onze landgenoot niet. De fysieke gelijkenissen zijn er dan misschien wel, maar het was wel degelijk Keukeleire's ploegmakker Magnus Cort Nielsen die met de bloemen aan de haal ging in Gandía. De 23-jarige Deen kon er na afloop zelf hartelijk om lachen, maar op Twitter was de verwarring echt wel compleet. Wie was het nu eigenlijk?

Wel degelijk Magnus Cort Nielsen dus, soms neemt een mens zijn dromen en wensen al eens voor werkelijkheid. Michel Wuyts en José De Cauwer bouwden in hun cabine al een feestje, maar beseften al snel dat het rugnummer 57 was dat zijn wiel als eerste over de finish had gezwierd. Bij Orica-BikeExchange zal het de pret niet bedrukken en ook Jens Keukeleire zal blij zijn met de zege van zijn ploegmakker, hoe mooie een tweede ritzege ook zou geweest zijn. Op Twitter trapten ook heel wat ploegen en fans in de val, een mens zou volledig het noorden verliezen in zo'n hectische fase meteen na de aankomst.

Vervaeke zorgt voor kleur
Zo'n tumult rond een vermeende Belgische triomf zorgt wel voor wat extra pigment en dat kon deze geschiedenisloze en lome etappe wel gebruiken. 200 kilometer puffen en zwoegen tussen Requena en Gandía. Een langgerekt en totaal overbodig voorspel, zelfs voor de meest notoire wielerfans was het niet evident om wakker te blijven. Gelukkig was er nog een jonge Belg die de knuppel in het hoenderhok gooide. Louis Vervaeke, nog altijd maar 22 en afkomstig uit Ronse, trok al vroeg op op pad met vier kompanen: de Japanner Beppu (Trek), de Italiaan Cattaneo (Lampre), de Fransman Jauregui (AG2R) en diens bekendere landgenoot Pierre Rolland van Cannondale. Hun bereik? Maximaal zeven minuten, voor de rest alles onder controle.

TDW
TDW
TDW

Kwartet biedt weerstand
IAM Cycling, Giant Alpecin en Bora-Argon 18 ondersteund door Etixx-Quick.Step lieten het avontuurtje nooit uit de hand lopen, al moesten ze in de finale toch wel een tandje bijsteken om de vier dappersten van de vijf tot de orde te roepen. Cattaneo had al de handdoek gegooid toen Vervaeke en Jauregui een robbertje gingen uitvechten voor de strijdslust. Ook Beppu en Rolland hadden zin om het onderste uit de kan te halen en zo werd het nog een mooi kijkstuk in een monotoon en weinig tot de verbeelding sprekend landschap. Pas op 11 kilometer van de streep en na het nodige tegengepruttel werd het kwartet tot de orde geroepen.

Keukeleire? Ah nee, een Deen!
Op naar die hectische finale met alweer veel bochtenwerk en enkele netelige obstakels. Overeind blijven, was de boodschap. Niet in het minst voor de op en top gefocuste klassementsmannen van het gehalte Quintana, Froome en Contador. Een valpartij daags voor een cruciale tijdrit, je zal het maar meemaken. Het gewring en gewriemel van Sky ontregelde wel de sprintvoorbereiding en zo werd het een chaotische bedoening in die laatste rechte lijn. Met machtige halen en niet bepaald sierlijk rukte een tengere knul van Orica-BikeExchange zich naar de overwinning. Dat moest wel Jens Keukeleire zijn, orakelden de VRT-commentatoren en ook Twitter werd met een kluitje in het riet gestuurd. Magnus Cort Nielsen dus, 'Magnusje' voor de vrienden gezien zijn prille leeftijd. Zijn grote doorbraak is bij dezen een feit.

AFP
TDW
AFP