MH17-team onderzoekt mogelijke onderdelen BUK-raket

ANP
Het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17 onderzoekt onderdelen die mogelijk afkomstig zijn van een BUK-raketsysteem. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Nederland vandaag bekendgemaakt.

De onderdelen zijn veiliggesteld tijdens een bergingsmissie in Oost-Oekraïne. Dat betekent dat ze al zeker maanden in Nederlands bezit zijn. Het bergingswerk werd eind april afgerond.

De delen zijn van belang voor het strafrechtelijk onderzoek omdat ze meer informatie kunnen geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van vlucht MH17. Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV). De OVV doet onderzoek naar de oorzaak van de ramp en het OM naar de schuldigen.

Het Nederlandse OM laat overigens weten dat nog niet geconcludeerd kan worden dat er een verband is tussen de aangetroffen delen en de crash. Voor het OM is het scenario dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord is neergehaald met een BUK-raket wel het meest waarschijnlijk. Maar het is niet het enige scenario waar het OM naar kijkt. Experts zijn nog altijd druk bezig met onderzoek naar alternatieve scenario's om die te kunnen staven of uit te sluiten.