Metrostation Maalbeek opnieuw open: "Bij momenten heel emotioneel"

Iets meer dan een maand na de aanslag is het metrostation Maalbeek vanochtend weer heropend. Dat verliep zonder problemen, zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme, al was het voor veel mensen in de voormiddag heel emotioneel om terug te keren naar de plaats waar op dinsdag 22 maart tientallen doden en gewonden vielen.

"Om 5.30 uur hield de eerste metro halt in het station", zegt Van hamme. "Er waren in de voormiddag niet heel veel reizigers, wat ook niet abnormaal is omdat het metrostation in een kantorenwijk gelegen is."

"Wat we wel merkten is dat verschillende groepen langskwamen van bedrijven en instellingen die in de buurt gevestigd zijn, sommige onder begeleiding van een psycholoog. Bij hun personeel bestond daar vraag naar. Veel mensen kwamen ook kijken naar de herdenkingsmuur in het metrostation. Voor veel van hen was het psychologisch zwaar: sommigen hadden nog geholpen om slachtoffers naar buiten te brengen. Het was bij momenten dus vrij emotioneel."

Zaterdag brachten slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers, hulpverleners en MIVB-personeelsleden al een bezoek aan het metrostation. Er was toen voor psychologische omkadering gezorgd. Op dit moment biedt de MIVB ook nog steeds psychologische begeleiding aan voor haar personeel.

BELGA
BELGA
AFP

Leger en politie

Metrogebruikers kunnen vanaf vandaag vanaf 5.30 uur tot iets voorbij middernacht opnieuw gebruik maken van de vier metrolijnen en de 69 stations van het MIVB-netwerk. Voor metrostation Maalbeek zijn twee ingangen beschikbaar: Wetstraat en Etterbeeksesteenweg.

Het leger en de politie blijven net als elders aanwezig, aldus Van hamme.

In Maalbeek kunnen pendelaars en metrogebruikers een boodschap nalaten op een gedachteniswand, waar dit weekend slachtoffers en nabestaanden al hun woordje neerschreven. De herdenkingsmuur loopt al goed vol. Later komt er een herdenkingsmonument, aldus Ann Van hamme.

BELGA
BELGA
EPA
Photo News
Photo News
Photo News