Meteorologen waarschuwen Amerikanen voor Irma's verwarrende 'kegeltraject'

rv
Amerikaanse weerdiensten proberen uiteraard op voorhand het traject van orkanen zoals Irma zo precies mogelijk in te schatten. De baan die 'het oog' van een tornado waarschijnlijk zal volgen, wordt in de vorm van een kegel in kaart gebracht. Maar vele burgers mispakken zich daaraan. "De kegel stelt NIET de grootte van de storm voor", waarschuwen meteorologen. Sommigen spreken dan ook van "de kegel van onzekerheid".

Een verkeerde inschatting van de onheilsplekken waar orkaan Irma zal toeslaan, kan zware gevolgen hebben. Zo is het niet uitgesloten dat sommige bewoners van de westkust van Florida - met bekende plaatsen als Naples, Fort Meyers en Tampa - zich minder goed hebben voorbereid op de doortocht van Irma dan die van de oostkust, waar Miami de bekendste stad is. En dat kan te maken hebben met de "kegel van onzekerheid".

De meteorologische dienst van Tampa Bay kreeg alvast heel wat vragen over het 'ijshoorntje' dat we altijd op de voorspellingskaarten zien. Burgers interpreteren dat niet altijd correct. De kegel geeft het meest waarschijnlijke traject van de orkaan weer en niet de grootte of de reikwijdte van de storm. Statistisch gezien zal het centrum van de orkaan bovendien slechts in twee op de drie gevallen binnen die kegel vallen.

Hoe gaan de tornadospecialisten te werk? Ze houden rekening met de foutenmarge van de laatste vijf orkaanseizoenen. Dan trekken ze cirkels rond elk voorspellingspunt met een 2/3-waarschijnlijkheid (de lichtpurperen cirkels op de tekening hierboven). Eerst een cirkel die aangeeft waar de orkaan na 12 uur zich - met een historische 2/3-waarschijnlijkheid - zou ophouden, dan een na 24 uur vanaf het eerste punt, en zo nog vier dagen verder. De cirkels worden dan met elkaar verbonden, waardoor er zich een kegel vormt. Er is dus een kans van 66 procent dat het gemonitorde tropische systeem binnen die kegel zal vallen. Met andere woorden: de afgelijnde hoorn is een amalgaam van mogelijke trajecten die het oog van de storm mogelijk de komende vijf dagen zou kunnen volgen.

Het betekent dus zeker niet dat je sowieso veilig zou zijn als je huis buiten de kegel ligt. Zelfs honderden kilometers erbuiten zal je de gevolgen van de tornado nog aan den lijve kunnen ondervinden. Orkaanstormen zoals die van Irma hebben een diameter van maar liefst 200 km.

Ook senator Senator Marco Rubio waarschuwde op Twitter de bevolking van Zuid-Oost Florida om "goed te snappen wat de 'orkaankegel' precies is". "Het is een projectie van het oog van orkaan Irma en niet de impact van de storm". Hij tweette een andere kaart om te tonen hoe gevaarlijk Irma kan zijn.

Dat orkanen niet noodzakelijk hun voorspelde pad volgen, bewees Irma die meer naar het westen opschoof. Het National Hurricane Centre sprak duidelijke taal: "De levensbedreigende stormen zullen een impact hebben op bijna heel Florida, los van het exacte traject van het oog van de orkaan".

6,5 miljoen inwoners moesten normaal gezien geëvacueerd worden, maar het is niet bekend hoeveel er toch ter plaatse gebleven zijn om Irma te trotseren.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels