Exclusief voor abonnees

Met Machiavelli als erevoorzitter

ONZE CHEF VOETBAL ZIET DAT BIJ PAARS-WIT AL HEEL SEIZOEN HET DOEL DE MIDDELEN HEILIGT

Photo News

"On est prêt physiquement, mais aussi mentalement", sprak René Weiler na afloop.


Anderlecht kraakte niet in de Ghelamco Arena. Anderlecht boog niet eens. Zo sterk als ijzer.


Anderlecht wordt kampioen (bis).


Maar Anderlecht wordt ook voorspelbaar. Na de nederlaag tegen Charleroi, en toen vrijdagochtend duidelijk werd dat de media de titelstrijd weer voor open hadden verklaard - de 'grootste inzinkingen' uit de play-off 1-geschiedenis werden erbij gehaald -, deed Anderlecht wat het áltijd doet als de wind dreigt op te steken: poort toe, kop in kas, en zwijgen - 'wij tegen de rest.' Hun persconferentie meteen geschrapt.


En Anderlecht wás al de enige club in Europa - niét gelogen - waar de trainer niet spreekt voor een competitiewedstrijd.


'We are Anderlecht', zeker? In de absolute noodzaak om dit jaar landskampioen te worden, is Het Instituut, die grootste club van het land, extreem in zijn utilistisch denken. Het doel heiligt alle middelen, op en naast het veld.


Niccolo Machiavelli is voor twaalf maanden erevoorzitter.


Maar het heeft geloond.


"Dit is een gouden punt", beaamde Leander Dendoncker zondagmiddag. Een 0-0 die Anderlecht over de meet trekt.


Misschien nog veel meer dan de speelse klasbak Youri Tielemans, staat Dendoncker symbool voor dit Anderlecht. Brains. Mentale en fysieke power. "Anderlecht nam het middenveld over", stelde Hein Vanhaezebrouck vast. AA Gent opgenomen in de wereld van Leander Dendoncker. Eerst peigerde hij Dejaegere af, nadien een weliswaar verdienstelijke Milicevic. Zonder een krimp te geven.


Zo ook de rest van Anderlecht. In de organisatie, geconcentreerd, niets weggeven, de taken tot in de perfectie uitvoeren. Meenemen waarvoor je gekomen bent - een punt; normaal kunnen alleen Italianen dat.


Het waren de dienaars die Anderlecht zo sterk maakten: Dendoncker, Chipciu, Spajic, Obradovic, Appiah. De infanterie.


Die maak je niet nerveus. Die lezen niet eens de kranten. Wat zouden zij zich zorgen maken over de grootste inzinkingen in het Belgisch voetbal.


"Niks weggegeven", grijnsde Leander.


We worden met z'n allen uitgelachen terwijl we erop staan te kijken. Champagnevoetbal? Imago? Fijne samenwerking? Koekoek.


Zelden in de moderne tijd is de kritiek op Het Instituut zo erg geweest als dit seizoen. Maar Anderlecht heeft zich nooit van de wijs laten brengen. Niet toen, in november, en niet nu, na de nederlaag tegen Charleroi. Mentalement prêt. Zo trainer, zo spelersgroep.


Maar mogen we hopen dat, in Monaco, eind augustus, eenmaal Anderlecht zijn plaats inneemt bij de Champions League-loting, Herman Van Holsbeeck dán wil toegeven: "Sorry, je moet ons begrijpen, het was ons enkel en alleen hiérom te doen."


'Collateral damage' om gegarandeerd die 15 miljoen binnen te halen.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: