Ga naar de mobiele website
^ Top

Met deze Tomahawk-kruisraketten vallen de VS Syrië aan

Het Amerikaanse leger verspreidde enkele foto's van de lancering van de Tomahawks, afgelopen nacht.
EPA Het Amerikaanse leger verspreidde enkele foto's van de lancering van de Tomahawks, afgelopen nacht.
Bij het bombardement op een Syrische luchtmachtbasis hebben de Verenigde Staten 59 Tomahawk-kruisraketten gebruikt. Daarmee is de Tomahawk terug van nooit weggeweest. De kruisraketten zijn nameljik al decennialang een belangrijk onderdeel in de militaire oorlogvoering van de Amerikanen. 

Zowel de start- en landingsbanen, de Syrische luchtvloot en de brandstofstanks zijn onder vuur genomen. De aanval is een vergelding voor de luchtaanval met gifgas op Khan Sheikhoun, afgelopen dinsdag.  President Donald Trump houdt het Syrische regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk voor die aanval.  De Navy zette Tomahawks in. De kruisraketten zijn uitgegroeid tot het belangrijkste Amerikaanse wapen dat van op zee gelanceerd wordt.

- De Tomahawks zijn door verbeterde satellietsturing in staat om in 90 procent van de gevallen doel te raken.

- De ontwikkeling van de Tomahawks begon al in 1977. De kruisraketten werden voor het eerst ingezet tijdens Operation Desert Storm (1991), de oorlog tegen de troepen van Saddam Hoessein waardoor de Iraakse bezetting van Koeweit werd beëindigd. De Tomahawks bleken onbetrouwbaar en misten geregeld doel.

- Technische specifaties: Lengte: 5,56 m zonder raketbooster; of 6,25 m  met raketbooster.  Spanwijdte: 2,62 m. Diameter: 53,1 cm.  Gewicht: 1450 kg met booster en 1200 kg zonder booster. Bereik: Tot 2.500 km. Snelheid: 1.200 km/h bij lancering en 880 km/h in kruisvlucht.

- Kostprijs per raket: 1.309.500 euro. Een simpele rekensom leert ons dat de aanval van afgelopen nacht meer dan  77,2 miljoen euro heeft gekost.

- De Tomahawk is vernoemd naar een soort bijl van de indianen. Ook veel Amerikaanse militaire helikopters hebben indiaanse namen (Black Hawk, Apache, Chinook, ...). Ze kan vanaf oorlogsschepen of vanaf onderzeeërs worden afgevuurd. Naast het Amerikaanse leger beschikt ook het Britse leger over Tomahawks.

Conflicten waarbij Tomahawks werden afgevuurd:
-de Golfoorlog (voorjaar 1991), operation Desert Storm

- aanvallen op Servische doelwitten (september 1995) waardoor eind 1995 de oorlog in Bosnië eindigde.

- Kruisraketten op doelwitten in Soedan en Afghanistan (al-Qaida-trainingskampen) na de simultane bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia (augustus 1998).

- Invasie van  Afghanistan (oktober 2001), enkele weken na de aanslagen van 11 september 2001.

- Invasie van Irak (2003)

- Aanvallen op Libië (voorjaar 2011) die het regime van Khadaffi ten val bracht.

-  Aanval op Islamitische Staat  (2014)

- Liquidaties van hooggeplaatsten van al-Qaida, sinds 2008.

De lancering van een Tomahawk vanaf een Amerikaanse onderzeër. (archieffoto)
EPA De lancering van een Tomahawk vanaf een Amerikaanse onderzeër. (archieffoto)


Het doelwit: de luchtmachtbasis Shayrat in handen van het Syrische regeringsleger.
Photo News Het doelwit: de luchtmachtbasis Shayrat in handen van het Syrische regeringsleger.
Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • didjee2 Blanke

    IS is niet zomaar te verslaan. Ja, het kon veel sneller. Maar men wou geen grondtroepen sturen, te gevaarlijk. (Behalve dan enkele elite forces die o.a. anderen trainen)

  • Pieter Jann

    Indd deze oorlog moet blijven bestaan om de wapenindustrie te laten draaien als Amerika Rusland en de Eu coalitie echt isis woude vernietigen was dit al in 2 weken gebeurd een bende amateurs tegen grootmachten maar toch duurt dit al jaren! Zoveel onschuldige doden voor geld ! Dat is de enige reden mensen mogen sterven als het maar opbrengt

  • Erwinn Maes

    Er wordt veel geld verdient voor wapens ,en de wapen industrie blijft maar door draaien.in welk tijdperk leven we oog om oog tand om tand...triestig

Meld een bug