Met aangrijpend verhaal van overleden zoontje (11) tweet manager Google over belang betaalbare ziekteverzekering

Ken Norton
De Senaat zou deze week Obamacare definitief begraven. Om het belang van een betaalbare ziekteverzekering voor alle Amerikanen te benadrukken, deelde Google-manager Ken Norton maandag voor het eerst het pakkende verhaal van zijn zoontje op Twitter. Intussen hebben de verdeelde Republikeinen zelf de stemming uitgesteld tot na het reces van 4 juli.

Maar liefst 22 miljoen Amerikanen dreigen hun ziekteverzekering te verliezen als Obamacare baan moet ruimen voor Trumpcare. In het licht van dat beangstigende nieuws begon Ken Norton aan een reeks van 19 Tweets over zijn zoontje Riley. "Het is een pijnlijk onderwerp voor mij, maar het is belangrijk", schrijft Norton, die in de San Francisco Bay woont. Hij vertelt dat Riley op amper 11-jarige leeftijd in 2014 stierf. Het jongetje werd geboren met een zware hartaandoening.

"Gelukkig had ik een fantastische ziekteverzekering dankzij mijn werk", tweet Norton. "Niets was die 11 jaar belangrijker voor mij." De medische kosten van operaties en ziekenhuisopnames liepen op tot 3 miljoen dollar, maar de verzekering dekte alles. Geen weigering tot uitbetalen omdat het om een aangeboren hartafwijking ging, geen plafond aan de toegelaten uitgaven, laat Norton weten. Beperkingen die Trump wél wil invoeren en die verregaande gevolgen zullen hebben voor miljoenen Amerikanen. "We kregen 11,5 jaar met Riley omdat de beste artsen ter wereld alles deden wat ze konden, zonder naar de kosten te moeten zien."

Norton moest niet rekenen op benefietacties, moest geen geld gaan lenen, moest geen tweede of zelfs derde job erbijpakken. Hij klampte zich vast aan het werk dat hij had, voor de levensbelangrijke ziekteverzekering. Geen angst om failliet te gaan. De energie van de Nortons kon naar Riley gaan.

Ook al vindt hij dat de Affordable Care Act (Obamacare) niet perfect is en moet aangepast worden, toch wil Norton geen onderscheid zien tussen twee vermeende groepen: "Er is geen 'wij en zij', er zijn geen verantwoordelijke belastingbetalers versus onverantwoordelijke profiteurs, wij zijn zij en zij zijn wij." Norton besluit: "Ik wil geen belastingverlaging. Ik wil dat iedereen krijgt wat wij kregen, want we zijn allemaal mensen."