Merkels CDU afgestraft, rechtse AfD tweede grootste in Mecklenburg-Voor-Pommeren

AfD-aanhangers vieren de gunstige prognoses.
AFP AfD-aanhangers vieren de gunstige prognoses.
Bij de deelstaatverkiezingen in de Duitse deelstaat Mecklen-Voor-Pommeren is de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) van niets de tweede grootste partij geworden, zo blijkt uit prognoses van de openbare televisiezenders ARD en ZDF. De sociaaldemocratische SPD blijft de grootste partij.

De SPD is goed voor 30 à 30,5 procent van de stemmen, de AfD 21,0 tot 21,5 procent.

In de 'heimat' van Bondskanselier Angela Merkel is haar christendemocratische CDU met 19,5 tot 20 procent naar de derde plaats op de politieke ladder verwezen.

De Linke komt aan 12,5 procent, de Groenen 5 procent, de extreemrechtse NPD aan 3,0 à 3,5 pct, en de liberale FDP aan 3 pct. Andere partijen zijn goed voor 5 tot 5,5 procent.

De regeringspartijen SPD en CDU verliezen in de prognoses beide vergeleken met vijf jaar geleden, respectievelijk 5,1 en 4 procent. Toch behouden zij hun meerderheid in het deelstaatsparlement en kunnen zij dus samen door regeren als ze dat willen.

De parlementsverkiezingen in de dun bevolkte regio boeien de rest van het land normaal gesproken totaal niet. Het succes van de populistische anti-immigratiepartij AfD maakt de stembusgang voor veel Duitsers, inclusief bondskanselier Angela Merkel, spannend.

De lijsttrekker van anti-immigratiepartij AfD spreekt van historische proporties. "Het is de kers op de taart dat we het CDU van plaats twee hebben verdrongen'', zei Holm. "Misschien is vandaag het begin van het einde van het kanselierschap van Angela Merkel. Dat moet ons doel zijn", aldus Erik Holm. Het was zondag voor het eerst dat de AfD in een deelstaat meedeed aan verkiezingen.

AfD-lijsttrekker Erik Holm klinkt op de overwinning.
AFP AfD-lijsttrekker Erik Holm klinkt op de overwinning.