Merkel wil TTIP nog niet afschrijven

Merkel wil de onderhandelingen, die haar vicekanselier als mislukt omschreef, nog alle kansen geven.
REUTERS Merkel wil de onderhandelingen, die haar vicekanselier als mislukt omschreef, nog alle kansen geven.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt het veel te vroeg om de onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) als mislukt te bestempelen. "Het is op zijn minst ongewoon dat men midden in de onderhandelingen, die nu in een eindfase treden, reeds zegt dat men niet meer gelooft dat het een succes kan worden", zo reageerde Merkel in een interview met NDR op de verklaring van haar vicekanselier.

De sociaaldemocratische vicekanselier en minister van Economie Sigmar Gabriel betoogde het voorbije weekeinde dat de onderhandelingen over TTIP "de facto mislukt" waren. De verantwoordelijkheid schoof hij daarvoor in de schoenen van de Verenigde Staten, die veel te weinig toegevingen zouden doen. Ook in Frankrijk pleit de centrumlinkse regering voluit voor een stopzetting van de onderhandelingen.

Jobcreatie
Maar Merkel wil daar niet van weten. "Ik geloof dat zo'n verdrag jobs zal creëren en wij hebben in Europa dringend jobs nodig", zo gaf de bondskanselier tegengas. Volgens haar heeft Europa er ook alle belang bij om geen achterstand op te lopen op andere werelddelen. Merkel verwees naar de Aziatische landen "die met de Verenigde Staten een soortgelijke overeenkomst hebben afgesloten".