Ga naar de mobiele website
^ Top

Merkel wil opnieuw gesprekken met Turkije aanknopen

De Turkse president Erdogan en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel praatten in februari nog met elkaar.
AP De Turkse president Erdogan en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel praatten in februari nog met elkaar.
Na het grondwettelijk referendum in Turkije wil de Duitse bondsregering zo snel mogelijk de gesprekken met Ankara weer opnemen. In een eerste reactie vragen bondskanselier Angela Merkel en buitenlandminister Sigmar Gabriel de Turkse regering om de verdeeldheid in de Turkse samenleving weg te werken.

Ook herinnerde Merkel de Turkse regering eraan dat ze als lid van de Raad van Europa, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en als kandidaat om toe te treden tot de EU rekening moeten houden met de bedenkingen van de Raad van Europa. 

"De nipte uitkomst van de stemming toont aan hoe diep de Turkse samenleving verdeeld is", zegden Merkel en Gabriel. "De Duitse regering verwacht dat de Turkse regering, na een zware verkiezingscampagne, nu een respectvolle dialoog zoekt met alle politieke krachten en alle lagen van de samenleving."

De bondsregering "neemt kennis" van de voorlopige uitslag van het referendum. "We zullen niet vooroplopen op de inschatting van de verkiezingswaarnemers van de OVSE maandag. De bondsregering hecht daar bijzondere waarde aan." De Turkse oppositie kondigde al aan dat het het referendumresultaat zou aanvechten.


13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • ProErdogan

  Wat dachten jullie dan? TURKIJE is een belangrijke land... Velen gaan er nog achterkomen.. Werelds grootste luchthaven en brug worden er gebouwd opt ogenblik... En dan zeggen ze nog slechte economie.. Zoek iets op!

 • Yasin Ozkaya

  Duitsland buigt maar er gaan er nog volgen geen schrik

 • N A

  Die is zeker zot , en dat noemt zich dan een leider ??!! Weg met die Merkel , die heeft nog niks anders dan miserie gebracht met haar vluchtelingen! !! En dan ook nog achter de rug miljoenen aan Turkije geven !!!

 • hvg .

  Geen ruggegraat da mens

 • ik weet het

  Jep, als die gans gesprekken aanknoopt zal het ons weer geld kosten.

Meld een bug