Merkel, Poetin en Hollande zullen vredesplan herzien

AP
Het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president François Hollande van Frankrijk aan de Russische president Vladimir Poetin is vanavond beëindigd zonder akkoord. Wel werd overeengekomen dat het vredesplan voor Oekraïne - dat in september in het Wit-Russische Minsk werd opgesteld - omgewerkt zal worden tot een nieuw plan. Dat was het besluit na ruim vijf uur onderhandelen in het Kremlin in Moskou voor gesprekken "van de laatste kans". Alle partijen spraken van "constructieve" gesprekken.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskow, zegt dat nu een document moet uitgewerkt worden dat oplijst hoe het vredesplan van Minsk kan herzien worden. Zondag zullen Merkel, Hollande en Poetin telefonisch overleg hebben met de Oekraïense president Petro Porosjenko. "De tekst zal later voorgelegd worden aan alle partijen in het conflict", zegt Peskow. Gisteren al waren de twee West-Europese leiders in Kiev om met president Petro Porosjenko over hun plan te praten.

Bij het overleg waren volgens de woordvoerder van Poetin geen andere mensen aanwezig. De Franse minister van Buitenlandse zaken, Laurent Fabius, is met Hollande naar Moskou gereisd, maar nam niet deel aan de besprekingen.

Minsk-akkoord
Het actieplan van Minsk, dat nooit uitgevoerd werd, houdt onder andere in dat de pro-Russische separatisten en de Oekraïense regeringstroepen een pauze inlassen in de vijandelijkheden. Daarnaast zouden zware wapens teruggetrokken worden van het front en zou een gedemilitariseerde zone ingesteld worden. Waarnemers moeten toezien op de naleving van de wapenstilstand.

Het nieuwe document zou op voorstel van Porosjenko en Poetin aangevuld worden, zeggen Peskow en de woordvoerder van Merkel, Steffen Seibert. Het is onduidelijk om welke aanvullingen het gaat. Volgens de woordvoerder verschilt Poetins visie nog aanzienlijk van die van Merkel en Hollande.

De separatisten eisen dat hun recente terreinwinst in rekening gebracht wordt bij het vastleggen van een nieuwe demarcatiezone. Ook willen ze dat de economische blokkade van de Donetsbekken door de pro-Westerse regering in Kiev opgeheven wordt.

Geweld toegenomen
In de afgelopen weken is het geweld in Oost-Oekraïne toegenomen. Tientallen burgers zijn het slachtoffer geworden van de gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Hollande en Merkel ijveren voor een permanente oplossing voor het conflict, met op de achtergrond de dreiging van een escalatie door de toevoer van Amerikaans wapentuig.

Sinds april 2014 zijn er al meer dan 5.400 inwoners van de regio om het leven gekomen door het conflict.