Merkel is afluisterpraktijken NSA nog niet vergeten

De Duitse Bondskanslier Angela Merkel en Amerikaanse president Barack Obama beantwoordden gisteren vragen van de pers.
AFP De Duitse Bondskanslier Angela Merkel en Amerikaanse president Barack Obama beantwoordden gisteren vragen van de pers.
De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft gisteren in Washington duidelijk gesteld dat Duitsland nog niet bereid is de spons te halen over de afluisterpraktijken door het Amerikaanse NSA.

Gevraagd of het vertrouwen hersteld is na de zaak, zei Merkel tijdens een persconferentie: "Ik denk dat het hele debat... aangetoond heeft dat de situatie zodanig is dat een aantal moeilijkheden nog overwonnen moet worden".

Merkel praatte gisteren vier uur lang met de Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis. Obama zei er hoe belangrijk de relaties zijn tussen de VS en Duitsland. Maar Merkel liet er geen twijfel over bestaan: "Er moet en er zal meer zijn dan enkel business as usual".

Klokkenluider Edward Snowden bracht aan het licht dat de NSA Merkels eigen telefoongesprekken afluisterde en enorme hoeveelheden internetgegevens verzamelde, wat door veel Duitsers gezien wordt als een inbreuk op hun privacy.