Merkel en Obama dreigen met meer sancties tegen Rusland

Angela Merkel en Barack Obama spreken de pers toe na het overleg.
REUTERS Angela Merkel en Barack Obama spreken de pers toe na het overleg.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama hebben gedreigd met meer sancties tegen Rusland. Ze deden dat in Washington, waar Merkel op bezoek is. In New York is vanavond een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad bijeengeroepen. Die kwam er op vraag van Rusland, naar aanleiding van de onrust in Oekraïne.

Merkel zei in Washington dat verdere sancties tegen Rusland onvermijdelijk zijn als de situatie in Oekraïne niet stabiliseert. Volgens de bondskanselier heeft Rusland geen stappen ondernomen om te voldoen aan de afspraken die de VS, Rusland, Oekraïne en de EU onlangs maakten in Genève over de crisis.

"Daden zien"
"Ik hoop dat Rusland zijn verantwoordelijkheid naar de toekomst toe beter neemt", zei de christendemocrate. "Daarvoor moeten we daden zien." De vrijlating van de gegijzelde OVSE-waarnemers, onder wie vier Duitsers, noemde ze heel belangrijk.

Obama herhaalde dat nieuwe sancties klaarliggen, maar dat hij hoopt dat die niet nodig zijn. Verdere maatregelen zijn volgens hem gericht tegen economische sectoren in Rusland. Zijn voorkeur gaat uit naar een diplomatieke oplossing. Obama deelt de vrees niet dat Rusland door de Oekraïne-crisis met de gasleveranties aan West-Europa zou kunnen stoppen. Dat is "onrealistisch" en zelfs in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog niet gebeurd, aldus het staatshoofd.

Kiev moet stoppen met het doden van zijn eigen burgers

Dmitri Medvedev, premier van Rusland
De Russische eerste minister Dmitri Medvedev.
AFP De Russische eerste minister Dmitri Medvedev.

In het oosten van Oekraïne is vandaag opnieuw bloed gevloeid. Bij geweld tussen "pro-Europese" en "pro-Russische" demonstranten in de zuidelijke Oekraïense havenstad Odessa kwamen minstens drie mensen om. Er vielen ook achttien gewonden, vijftien demonstranten en drie politieagenten, zo meldde het interim-ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn website.

Militaire operatie
Eerder vandaag vielen er ook doden en gewonden in de oostelijke stad Slavjansk bij een operatie van het Oekraïense regeringsleger.

Naar aanleiding van die militaire actie heeft de Russische premier Dmitri Medvedev de interim-overheid in Kiev opgeroepen te stoppen met het doden van zijn eigen burgers. Medvedev bestempelde de aanval tegen de Russischtaligen in de oostelijke stad als een "misdadig teken van onmacht". De eerste minister waarschuwde dat, tenzij het regime in Kiev bijtijds bij verstand komt, Oekraïne afstevent op een sombere toekomst. De verantwoordelijkheid voor de "oorlog tegen de eigen bevolking" legde hij geheel bij het anti-Russische regime in Kiev.

Spoedzitting VN-Veiligheidsraad
In New York is vanavond op vraag van Rusland de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeengekomen over de Oekraïne-crisis. Secretaris-generaal Ban Ki-moon riep alle partijen op tot terughoudendheid en besliste om zijn plaatsvervanger naar Moskou en Kiev te sturen. Jeffrey Feltman zal er "hoge functionarissen en internationale partners" spreken met het oog op een vreedzame oplossing van het conflict". Ban zei verder "diep bezorgd" te zijn over de gebeurtenissen in het oosten en het zuiden van Oekraïne.

De Russische VN-ambassadeur, Vitaly Tsjoerkin, beschuldigde het Oekraïense leger eerder op de dag van het gebruik van geweld tegen burgers in het oosten van het land. Maar volgens de Franse gezant Gérard Araud zijn de pro-Russische activisten geen "gewone burgers". Die zouden immers niet in staat zijn helikopters neer te schieten. "Rusland heeft een doos van Pandora geopend", zei de diplomaat. De Britse VN-ambassadeur Lyall Grant herinnerde eraan dat de regering van Oekraïne het recht heeft de orde in eigen land te herstellen, aldus nieuwszender Al-Jazeera.

De pro-Russische activisten in het oosten zijn geen gewone burgers. Die zijn immers niet in staat om helikopters neer te schieten

Franse VN-ambassadeur Gérard Araud
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.
EPA Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.