Merkel "bezorgd" om belaagde Oekraïense stad Debaltseve

Vijf Oekraïense soldaten gedood sinds begin bestand

AP
Sinds het bestand in Oekraïne in de nacht van zaterdag op zondag van kracht werd, zijn vijf Oekraïense soldaten omgekomen door oorlogsgeweld. De separatisten zouden de vijf hebben gedood bij aanvallen, meldde het Oekraïense leger. Ook zijn nog eens 25 militairen gewond geraakt. De Duitse bondskanselier Merkel toont zich bezorgd over de situatie.

Gisteren werd gemeld dat de wapenstilstand goeddeels wordt nageleefd, maar dat vooral rond de strategisch belangrijke plaats Debaltseve nog wordt gevochten. Ook vandaag melden mensen in de omgeving hevige beschietingen bij het spoorknooppunt in het oosten van het land.

Oekraïense troepen in frontstad Debaltseve.
AFP Oekraïense troepen in frontstad Debaltseve.

Kiev beschuldigt rebellen

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin zijn er de laatste 24 uur 112 beschietingen geweest op de regeringstroepen. Daarbij was ook Donetsk een doelwit. "Wij houden ons strikt aan de wapenstilstand, maar jammer genoeg zijn er de laatste 24 uur 112 aanvallen van de terroristen van Donetsk en Loehansk geweest", aldus Klimkin tijdens een bezoek aan Bulgarije.

"De illegale gewapende groepen (de pro-Russische rebellen) steunen de wapenstilstand niet", aldus ook een legerwoordvoerder. "Het aantal aanvallen op Debaltseve is zelfs toegenomen in vergelijking met de afgelopen dagen." Duizenden Oekraïense militairen dreigen er omsingeld te geraken, maar volgens de woordvoerder in Kiev kunnen ze wel nog altijd worden voorzien van munitie en levensmiddelen.

Volgens de woordvoerder schiet het leger alleen terug, als het zelf eerst onder vuur wordt genomen. Of daardoor ook rebellen of burgers zijn gedood, is niet duidelijk. Het Oekraïense leger wil daarom "voorlopig" niet beginnen met de terugtrekking van zijn zware wapens van de frontlijn in het oosten. Dat zou nochtans morgen moeten gebeuren. De rebellen zouden wel bereid zijn hun zware wapens terug te trekken van de frontlijn, maar enkel als de regeringstroepen hetzelfde doen.

De illegale gewapende groepen steunen de wapenstilstand niet

Oekraïense regeringswoordvoerder

Merkel is "bezorgd"

De Duitse bondskanselier Merkel erkende vandaag dat de wapenstilstand stand lijkt te houden, maar toonde zich wel bezorgd om de gevechten in Debaltseve. Haar woordvoerder benadrukte ook het belang van het terugtrekken van de zware wapens. Merkel reisde de afgelopen weken de halve wereld af op zoek naar een oplossing voor het conflict.

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, een mensenrechtenorganisatie, wil dat er voor een paar dagen een uitweg wordt gecreëerd voor de mensen die nog altijd in Debaltseve wonen. Die zitten nu opgesloten in de belegerde stad. Er zou een corridor moeten komen, aldus de Tsjechische Kristýna Zelienková.

REUTERS
ANP