Mensenhaai katapulteert surfer in de lucht

Andrew McLeod, Tyrone Swan en Sam Jervis
Instagram Andrew McLeod, Tyrone Swan en Sam Jervis
Een surfer werd voor de kust van Zuid-Australië van zijn board gezwierd en in de lucht gekatapulteerd na een aanval van een witte haai. Andrew McLeod overleefde het hachelijke onderonsje.

De man was met twee vrienden aan het surfen in Elliston toen de mensenhaai toesloeg. Het roofdier botste met volle vaart tegen de onderkant van zijn surfplank. "Ik vloog plots door de lucht zonder te beseffen wat er gebeurde", vertelde de Australiër. Zijn vrienden hoorden een luide plons en keken verschrikt op. "Nadat ik opnieuw op mijn board was gekropen, zag ik een grote vin vlak naast me uit het water steken."

Het dier bleek ruim 4,5 meter lang. "Ik riep: 'het is een witte haai'", zei de man. Tyrone Swan en Sam Jervis die het incident vanop afstand zagen gebeuren, wachtten op hun vriend om samen naar het strand te peddelen en samen te ontsnappen aan de mensenhaai. "Ik ben ontzettend dankbaar dat ze op me gewacht hebben", aldus McLeod. "We konden alledrie heelhuids de kust bereiken. En dat was nochtans niet simpel aangezien mijn board beschadigd was."

Er waren inderdaad stukken uit de surfplank gebeten en er zaten bloedvlekken op, zo bleek achteraf. De vrienden beseffen nu hoeveel geluk ze wel niet hebben gehad om dit avontuur te overleven. Hoewel het incident hem koude rillingen heeft bezorgd, zal Andrew McLeod blijven surfen. "Maar wellicht niet meer op deze plek", besloot de opgeluchte jongeman.

In 2007 vond er namelijk al eens een dodelijk ongeval plaats met een haai in Elliston. Toen stierf de 17-jarige surfer Jevan Wright na een aanval.

Andrew McLeod met het surfboard waar de haai zijn tanden in zette.
Instagram Andrew McLeod met het surfboard waar de haai zijn tanden in zette.