Melania Trump voert voor het eerst alleen campagne voor haar man

Melania Trump voert, zes dagen voor de verkiezingen, voor het eerst alleen campagne voor haar man. De vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump hield onder meer een toespraak in swing state Pennsylvania, in een buitenwijk van Philadelphia. Haar man is in North Carolina. Melania bleef tot nu toe vooral op de achtergrond in de verkiezingsstrijd van haar man.

De 46-jarige, van oorsprong Sloveense echtgenote van Trump liet zich wel veel zien bij campagne-activiteiten, maar ze liet weinig van zich horen. Haar vorige speech, die ze afgelopen zomer hield tijdens de Republikeinse Nationale Conventie veroorzaakte veel ophef. Grote delen van de toespraak bleken afkomstig van de speech die Michelle Obama hield in 2008. Uiteindelijk nam een van de assistentes van Trump de schuld op zich. 

Melania spande zich tijdens deze speech - in een niet volgelopen zaal in Berwyn in de omgeving van Philadelphia in Pennsylvania, een bijzonder belangrijke en een van de felst bevochten staten - in om een zachter beeld van de vaak blaffende en denigrerende presidentskandidaat te vormen. Donald Trump "heeft een diep respect en een grote liefde voor de VS". "Hij zou een fantastische president van de VS zijn", zei ze.

"Dit is geen normale campagne, dit is een beweging", klonk het verder. Het team van Donald Trump probeert vooral in de laatste dagen bij de vrouwelijke kiezers achterstand goed te maken. Over haar rol als mogelijke First Lady zei Melania, dat ze zich elke dag zou inzetten om het leven van vrouwen in de VS te verbeteren. "Het zou een eer zijn dit land te mogen dienen. Ik zou een advocaat voor vrouwen en kinderen zijn" zei ze.

AP

Wie is Melania Trump?
De 46-jarige Melania is de derde vrouw van Donald Trump. Ze werd geboren als Melania Knauss en onmoette de presidentskandidaat in 1998, toen ze 28 jaar was. Donald Trump was toen nog getrouwd.

In 2005, na een turbulente scheiding van Trump, trouwde het stel. Onder de bruiloftsgasten waren ook Bill en Hillary Clinton. In 2006 beviel ze van een zoon, Barron. Die zoon is volgens haar ook de reden dat ze zich meer op de achtergrond heeft gehouden. De opvoeding van de nu 10-jarige jongen verdient volgens Melania prioriteit. 

Melania spreekt volgens ingewijden vijf talen: Sloveens, Duits, Engels, Frans en Servisch. 

Mocht Melania First Lady worden, dan wordt zij de eerste die ooit naakt heeft geposeerd. Op haar 25e stond ze in een Frans mannenblad. The New York Post wist de hand te leggen op een deel van de foto's, en publiceerde deze online. Volgens Trump zijn de foto's 'niks om je voor te schamen' en heel gebruikelijk in Europa.

AFP
Photo News