Mel Gibson: "Veel fouten gemaakt, maar ik ben zo slecht nog niet"

HFPA
De wereld leerde Mel Gibson kennen als 'Mad Max' in 1979. Maar door een zware alcoholverslaving ging hij de jongste jaren meermaals uit de bocht - met als triest hoogtepunt de beruchte joden-uitspraak die hem drie jaar voorwaardelijk opleverde. Nóg meer 'from hero to zero' kon niet. Maar Gibson is helemaal terug. Als regisseur van de oorlogsfilm 'Hacksaw Ridge' wordt hij zelfs getipt voor de Oscars. En dat allemaal met een negende kind op komst.

Weinigen hadden er geld op ingezet dat Mel Gibson ooit weer omarmd zou worden door Hollywood. Maar ze houden daar natuurlijk wel van een mooi verhaal - liefst eentje met een happy ending. Nadat Gibson wereldwijd doorbrak met de eerste 'Mad Max'-film - intussen alweer bijna 40 jaar geleden - rees zijn ster jaar na jaar. Ook als regisseur gooide hij hoge ogen. Het voorbije decennium kwam hij echter vooral in het nieuws door zijn alcoholprobleem en zijn racistische en seksistische uitspraken. Hollywood was in shock toen Gibson in 2006 dronken werd tegengehouden door de politie en in één moeite door verklaarde dat "de joden verantwoordelijk waren voor alle oorlogen". Hij kreeg drie jaar voorwaardelijk en ging in therapie voor zijn drankprobleem. Zijn zelfvertrouwen is hij na al die jaren echter niet kwijt. Dat merken we wanneer hij samen met zijn entourage op z'n dooie gemak bij ons aankomt. Zijn lange grijze baard springt meteen in het oog, en daar moet Mel zelf ook even om lachen. "Het is net Halloween geweest, dus ik vond het een goed idee om verkleed als weerwolf te komen. Pas maar op, want ik bijt!", lacht hij.

34 jaar verschil
Tien jaar na 'Apocalypto' en ruim twintig jaar na kaskraker 'Braveheart' neemt Gibson opnieuw plaats in de regiestoel. En dat met een oorlogsfilm die bloediger is dan zowat alle horrorfilms bij elkaar. De kritieken zijn niettemin zó goed dat het lijkt alsof Hollywood hem eindelijk zijn zonden kan vergeven. En ook zelf heeft hij die donkere periode achter zich gelaten. "De voorbije tien jaar zijn op z'n minst 'interessant' te noemen", zegt hij. "Maar ik heb heel hard aan mezelf gewerkt en ik voel me goed. Ik ben blij dat ik mijn leven weer op de rails heb en dat ik opnieuw films kan maken. Ik voel me ook een stuk rustiger en ik jaag me minder snel op dan in het verleden." Of hij de vrouwelijke aandacht van in zijn gloriejaren dan niet mist? Hij lacht. "Zeg je nu dat ik geen hunk meer ben?", schatert hij. "Ik mis de druk in elk geval niet. Al dat 'celebrity'-gedoe is niets voor mij, daar heb ik al heel lang geleden afstand van genomen." Gibson heeft alle redenen om vrolijk te zijn. 'Hacksaw Ridge' wordt nu al getipt als kanshebber voor een Oscar, maar toch wil hij liever niet op de zaken vooruitlopen. "De toekomst is onzeker, maar dat heb ik juist graag. Ik ben geen planner, want we weten allemaal dat de meest concrete plannen vaak helemaal anders uitdraaien. Er is nog nooit iets gegaan zoals ik het wil, maar ik vind dat ik het er voorlopig nog best oké van afbreng. (lacht)"

Thuis heeft hij naar eigen zeggen ook weer zijn zaakjes op orde. Na de druk besproken scheiding van zijn eerste vrouw Robyn Moore - met wie hij 26 jaar gehuwd was - en zijn korte relatie met de Russische Oksana Grigorieva (46) - met wie hij een dochter heeft - heeft hij opnieuw de liefde gevonden. Gibson en zijn 34 jaar jongere vriendin Rosalind Ross (26) zijn twee jaar samen. Wat hij over de liefde heeft geleerd? "Je moet niemand leuk of aardig vinden, maar je moet wel van iedereen kunnen houden. Hou van je naasten. Doe anderen geen pijn, maar dat betekent niet dat je mensen zomaar over je heen moet laten lopen. Wat is liefde? Daar heb ik voorlopig geen antwoord op. Misschien schiet het me volgende week wel te binnen", knipoogt hij. Volgens Mel komt hij bovendien met al zijn exen goed overeen: "Geweldig, er zijn geen problemen. Ik ben zo slecht nog niet."

Rosalind is zwanger van Gibsons negende kind. De Hollywoodster had al twee dochters en zes zonen bij zijn twee exen. Opvallend: zijn oudste dochter Hannah (36) is tien jaar ouder dan zijn vriendin. Zijn jongste kind Lucia is 6. Mel heeft trouwens ook al kleinkinderen, van wie het oudste 5 is. De acteur zegt dat hij absoluut geen moeite heeft met het grote leeftijdsverschil tussen hem en Rosalind. "Leeftijd is maar een getal. Ze is oud genoeg en we zijn zot van elkaar, dus zo slecht hebben we het nog niet.

"Trotse papa"
Ik heb als vader heel wat fouten gemaakt", gaat hij verder. "Kinderen komen helaas niet met een handleiding. Maar hoe ouder ik word en hoe meer kinderen ik krijg, hoe minder fouten ik maak. (lacht) Ik ben trots op al mijn kinderen, en ze zijn gelukkig allemaal heel lieve en fatsoenlijke mensen geworden. Ik hoop dat mijn volgende kind ook zo mag zijn." Zijn zoon Milo is overigens in een klein rolletje in zijn jongste film te zien. De 26-jarige nieuwbakken acteur voelde zich meteen thuis op de set van zijn allereerste film. "Hij werd op geen enkel moment voorgetrokken omdat hij mijn zoon was. Hij was vanaf de allereerste opname één van hen." Of Milo net als zijn vader de acteermicrobe te pakken heeft gekregen? "Ik denk dat hij het wel graag doet, hij vindt het in elk geval een heel aparte ervaring. Ik ben erg trots op hem."

'Hacksaw Ridge' loopt vanaf 9 november in de bioscoop.

Meer showbizznieuws recht uit Hollywood: volg HLN-reporter Kristien ook op Facebook, YouTube, Twitter of Instagram via @KristienMorato

Kristien Morato

Belgian | American | Entertainment reporter | Member of HFPA | Golden Globes

Kristien Morato (@kristienmorato) * Instagram photos and videos

Belgian | American | Entertainment reporter | Member of HFPA | Golden Globes

Kristien Morato (@KristienMorato) | Twitter

The latest Tweets from Kristien Morato (@KristienMorato). Belgian | American | Entertainment reporter | Member of HFPA | Golden Globes. Southern California