Meerderheid Britten die voor brexit stemden, zou betalen om EU-burger te blijven

Nieuw referendum zou geen brexit opleveren

Protestactie tegen de geplande brexit in maart dit jaar. De Britse regering staat onder druk om haar plannen voor een harde brexit te temperen.
photo_news Protestactie tegen de geplande brexit in maart dit jaar. De Britse regering staat onder druk om haar plannen voor een harde brexit te temperen.
Niet minder dan 58 procent van de Britten die vorig jaar voor een boedelscheiding van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie stemden, zouden nu betalen om hun EU-burgerschap te kunnen bewaren. Dat blijkt uit een peiling van de Britse krant The Independent. Volgens een andere peiling zouden de Britten tegen brexit stemmen mocht er morgen een nieuw referendum gehouden worden. Liefst 54 procent van de Britten zou ervoor kiezen binnen de Europese Uniete blijven, 46 procent zou achter de brexit blijven staan.

De rondvraag toont dat in totaal 68 procent van alle Britten (ongeacht hun stemming over de brexit) bereid is te betalen om de rechten te behouden die ze als EU-burgers hadden. Van de respondenten die daarvoor zouden betalen, was er 58 % dat bij het referendum voor een Britse uitstap uit de Europese Unie stemde. Van zij die tegen de brexit stemden, willen bijna vier op de vijf betalen om hun EU-rechten te behouden.

De peiling werd uitgevoerd door Michael Bruter, professor politieke wetenschappen en Europese politiek aan de London School of Economics.

"Symbolische kwestie"
Van zij die in juni vorig jaar voor een uittrede uit de EU stemden, verklaarde één op tien dat hij meer dan 1.000 pond (1.139 euro) zou betalen om hun Europese rechten te vrijwaren.

Volgens professor Bruter kan het thema van het EU-burgerschap de brexitonderhandelingen verharden. "Dit is een symbolische kwestie die ook verband houdt met de gevoelens van het volk. We wilden deze studie verrichten om te achterhalen wat mensen erover denken nu de onderhandelingen nog aan de gang zijn".

Vooral jongeren gehecht aan EU

Volgens professor Bruter toont de peiling aan dat jongeren zeer gehecht zijn aan hun Europese burgerrechten.

"Dit zijn mensen die werden geboren in een wereld met 28 lidstaten en meer dan 500 miljoen mensen. Plots wordt hun wereld een stuk kleiner. Eerder onderzoek toonde dat het Verenigd Koninkrijk weliswaar veel mensen telt die zich geen Europeaan voelen maar ook het derde grootste aandeel inwoners heeft dat verklaarde zich heel Europees te voelen". Onder 18- tot 24-jarigen blijkt 85 % hun EU-burgerschap te willen behouden wanneer het Verenigd Koninkrijk officieel uit de Europese Unie stapt.

In de nieuwe rondvraag blijkt slechts 10 % achter de positie van de conservatieve regering te staan, die EU-burgers in Groot-Brittannië het recht wil ontnemen te stemmen bij lokale verkiezingen.