Meerdere gewonden bij aanslag op kantoor AK-partij in Turkije

Bij een ontploffing met een bomauto in de zuidoostelijke Turkse stad Van zijn vandaag minstens 48 mensen gewond geraakt, onder wie twee politieagenten. Dat melden Turkse media op basis van politiebronnen.

De bomauto kwam tot ontploffing bij een controlepost aan het provinciaal hoofdkwartier van de regeringspartij AKP, dat zich ook dicht bij het bureau van de gouverneur bevindt. De gebouwen van de AKP liepen daarbij heel wat schade op.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar vermoedelijk zitten leden van de PKK erachter. Die verboden Koerdische Arbeidspartij is namelijk zeer actief in de regio.

Gisteren had de Turkse regering nog de controle overgenomen van 28 lokale besturen waar de pro-Koerdische Democratische Partij van de Volkeren (HDP) veel steun geniet. Ze worden verweten banden te hebben met de PKK. Ook vier districten in de provincie Van werden getroffen door de zuivering, maar het is nog onduidelijk of de aanslag daarmee gelinkt is.

Van ligt in het uiterste oosten van het land, ongeveer 1000 kilometer ten oosten van Ankara. De meerderheid van de bevolking in de regio bestaat uit Koerden.

De partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) is economisch liberale en religieus conservatieve partij die het land sinds 2002 regeert. De huidige president Recep Tayyip Erdogan was AK-premier van maart 2003 tot augustus 2014.