Meer reizigers moesten terugkeren voor overleden familielid door hete julimaand

PHOTO_NEWS
Het warme weer in België afgelopen maand juli, heeft ervoor gezorgd dat afgelopen zomervakantie de helft meer Belgen (+56 procent) vroeger van vakantie naar huis moest keren voor een ziek of overleden familielid. Dat blijkt uit de reisbijstandscijfers die mobiliteitsclub VAB vandaag bekendmaakte. "De hete julimaand zorgde ervoor dat meer thuisblijvende familieleden (grootouders en ouders) ziek werden en overleden", klinkt het. Daarnaast werd de afgelopen zomervakantie een toename van het aantal autoproblemen vastgesteld.

Het warme weer in België afgelopen maand juli, heeft ervoor gezorgd dat afgelopen zomervakantie de helft meer Belgen (+56 procent) vroeger van vakantie naar huis moest keren voor een ziek of overleden familielid. Dat blijkt uit de reisbijstandscijfers die mobiliteitsclub VAB vrijdag bekendmaakte. "De hete julimaand zorgde ervoor dat meer thuisblijvende familieleden (grootouders en ouders) ziek werden en overleden", klinkt het. VAB merkte een toename met 3 procent van het aantal Belgen die afgelopen zomer ziek werden op vakantie. Maar wat de mobiliteitsclub vooral opviel, was dat er steeds vaker naar de alarmcentrale gebeld werd voor inlichtingen bij kleine ongemakken (+16 procent). Het gaat daarbij bijvoorbeeld om diarree, hoofdpijn of kleine verwondingen waarvoor geen doktersbezoek nodig is. VAB zag het aantal ongevallen (valpartijen,...) afnemen met 16 procent.

De populariteit van Spanje als vakantiebestemming bleek fel toegenomen. VAB noteerde er 24 procent meer medische dossiers. Die populariteitstoename valt te verklaren door negatieve reisadviezen voor andere populaire all-in bestemmingen zoals Tunesië (geen enkel dossier deze zomer) en Turkije (-31 procent). Ook Griekenland (+74 procent) was deze zomervakantie een populaire bestemming voor de Belgen.

Reisbijstandsorganisatie Europ Assistance merkte dan weer een daling met 3 procent van het aantal medische dossiers in het buitenland afgelopen zomervakantie. De meest voorkomende medische problemen waren volgens Europ Assistance kwetsuren en breuken (37 procent), maag- en darmproblemen (12 procent) en infecties (9 procent).

De meeste medische dossiers moest Europ Assistance opmaken voor Belgen in Frankrijk (21 procent), gevolgd door Spanje (11 procent), Italië (8 prcent), de VS (7 procent) en Turkije (7 procent).

ANP

Europ Assistance ziet een deel van de verklaring voor de toename van autoproblemen in de tijdelijk extreem hoge temperaturen aan het begin van de zomervakantie. Daarnaast speelde ook mee dat dit jaar een groot aantal vakantiegangers er volgens Europ Assistance de voorkeur aan gaf om met de auto op vakantie-uitstap of naar het zuiden te gaan.

VAB merkte afgelopen zomer bijna een kwart meer brandstofproblemen. "Belgen laten zich dus verrassen door de verschillende benamingen van de brandstof in het buitenland, en tanken daarom op vakantie vaak een verkeerde brandstof", klinkt het. Daarnaast merkte VAB ook meer bandenpech (10 procent), hetgeen de mobiliteitsclub verklaart door het feit dat steeds minder wagens over een volwaardig reservewiel beschikken. Het warme weer tijdens de eerste helft van de zomervakantie zorgde volgens VAB voor een toename met 8 procent van het aantal problemen met de koeling van de wagen.