Meer dan duizend kinderen liepen deze zomer verloren langs Belgische kust

Mathias Mariën
Afgelopen zomer zijn 1.703 kindjes verloren gelopen aan de Belgische kust. Een record is dat echter niet. In de zomer van 2003 waren er dat nog 2.482. Nog steeds het absolute record.

In juli verdwaalden 714 kinderen, in augustus 989. Het hoge cijfer heeft uiteraard te maken met het mooie weer. "Veel mensen trokken enkele dagen naar zee en op een overvol strand is het niet steeds evident voor kleine kinderen om hun ouders of begeleiders makkelijk terug te vinden. Bovendien worden ook alle tussenkomsten voor verloren en gevonden kinderen geregistreerd, ook deze voor kinderen die amper 5 minuten zoek zijn", vertelt IKWV. De redders en beachteams pikten ook preventief elk kind zonder begeleiding op

De meeste kinderen liepen traditioneel verloren in de grote badsteden Oostende (512) en Blankenberge (296). In Zeebrugge en Bredene liep maar een twintigtal kinderen verloren.

Er werd overigens geen record genoteerd. In 2003 liepen nog 2.482 kinderen verloren.

Een groot deel van de kinderen werd snel geholpen door de 750.000 antiverdwaalbandjes, die gratis werden verdeeld.

Het zomerseizoen zit er voor IKWV stilaan op. Tot 11 september zijn er nog bemande posten in Koksijde, Blankenberge en Knokke-Heist waar veilig kan gezwommen worden. Daarna blijft er nog een beperkt aantal posten open in Blankenberge en Knokke-Heist.