Meer dan 1.300 ton verdachte pesticiden in beslag genomen in 32 Europese landen

Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.
Bij een grote operatie heeft Europol de eerste vier maanden van 2020 in 32 landen in totaal 1.346 ton verdachte pesticiden in beslag genomen. Dat is meer dan de 1.222 ton van de vorige vier operaties samen. Dat meldt Knack en wordt bevestigd door Europol.

De Europese pesticidenmarkt is goed voor een jaaromzet van 11 miljard euro. Naar schatting 10 procent daarvan is illegaal. De Antwerpse haven is een belangrijke toegangspoort voor illegale pesticiden die in Europa worden geïmporteerd. Het gros daarvan komt uit China. Omdat ze niet getest zijn, weet niemand hoe gevaarlijk illegale pesticiden zijn. Bijgevolg zijn er potentieel risico’s voor het leefmilieu, insecten en de landbouwers.

In België zit het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in de cockpit van de strijd tegen illegale pesticiden. De Nationale Opsporingseenheid (NOE) van het agentschap heeft een gespecialiseerde cel van acht personen die voornamelijk werken rond gewasbeschermingsmiddelen. Ze voeren onder meer importcontroles uit.

Silver Axe

De NOE neemt ook deel aan de jaarlijkse Europese operatie Silver Axe. Daarvoor bundelt het voedselagentschap de krachten met de douane, Europol, het antifraude-agentschap OLAF en partners uit EU-lidstaten en enkele externe landen. De laatste Silver Axe-operatie liep van januari tot april 2020. Daarbij namen 32 landen in totaal 1.346 ton verdachte pesticiden in beslag.

Lees ook:

Biologische landbouw in Vlaanderen zit in de lift

Bijna 800 ton pesticiden in beslag genomen

Omstreden onkruidverdelger Glyfosaat aangetroffen in lichaam van zowat helft Vlaamse jongeren
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Veronica Voorhelst

    Omdat we dan allemaal verhongeren, bio gaat gewoon niet. Mijn man kweekt zelf al meer dan 35 jaar groenten. Op bio basis. Dat kunt ge niet professioneel met velden vol. Dan wordt alles opgegeten door insecten en slakken of wordt ziek. Alle jaren is er heel veel uitval bij fruit en tomaten, net bij het rijpen, door schimmels, verder hebt ge preivlieg, bladluizen, meeldauw, slakken, rupsen, vogels, witte vlieg, coloradokevers enz.

  • gust van langenhove

    Geen enkele pesticiden is goed , waarom schaf je het niet af alles bio voor iedereen .