Meer Belgen op vakantie, maar minder lang en minder duur

Er zullen deze zomer meer Belgen op vakantie trekken, maar het vakantiebudget is gedaald en de Belg gaat ook minder lang op vakantie. Dat blijkt uit de Europese vakantiebarometer van Europ Assistance, die vandaag werd voorgesteld.

De reisbijstandsorganisatie Europ Assistance liet bij 3.510 Europeanen (Fransen, Duitsers, Belgen, Britten, Italianen, Spanjaarden en Oostenrijkers) peilen naar hun vakantieplannen. In totaal werden 1.003 Belgen telefonisch bevraagd in februari en maart.

Zevenenvijftig procent van de Belgen zal tijdens de zomermaanden op vakantie vertrekken. Vorig jaar ging minder dan de helft (47 pct) op vakantie. Eenzelfde stijgende trend is te zien in andere Europese landen, met uitzondering van Oostenrijk.

Het gemiddelde vakantiebudget van een gezin daalt in 2015 wel met 202 euro tot 2.375 euro. Dat is de grootste daling van alle Europeanen.

8 op de 10 blijft in Europa

"Belgen die de voorbije jaren vanwege de crisis afzagen van een reis vertrekken dit jaar opnieuw wel op vakantie", zegt marketingmanager Elise Mertens. "Het gaat doorgaans om Belgen met een lager vakantiebudget: het aantal vakantiegangers met een budget van minder dan 1.500 euro is gestegen met 35 procent ten opzichte van 2014. Zij trekken het gemiddelde Belgisch budget naar beneden."

Dat verklaart ook waarom dit jaar slechts een op de vijf Belgen drie weken of langer op reis gaat, hoewel dat vorig jaar nog meer dan een op de vier (27 procent) was. Bijna de helft van de Belgen (48 procent) gaat twee weken op vakantie, een derde (31 procent) maximaal één week.

Bijna acht op de tien Belgen verkiezen een Europees land als reisbestemming. Dertig procent verkiest Frankrijk, boven Spanje (12 procent) en Italië (10 procent). Een op de tien Belgische vakantiegangers kiest voor eigen land.

De Belg reserveert zijn vakantie op voorhand via het internet, en kiest voor een verblijf van 2 weken in Europa waar hij met de auto of het vliegtuig naartoe gaat, op zoek naar rust en zon, het liefst aan de zee

Europ Assistance

Gereserveerd via internet

Aangezien de meeste vakantiegangers binnen Europa blijven, kiest iets meer dan de helft van hen (53 procent) voor de wagen. Drieënveertig procent van de Belgische reizigers neemt het vliegtuig. In de toekomst ziet bijna een op de vijf Belgen (18 procent) het zitten om te carpoolen richting vakantiebestemming.

Europ Assistance schetst ten slotte het profiel van de Belgische vakantieganger: "Hij reserveert zijn vakantie op voorhand via het internet, en kiest voor een verblijf van 2 weken in Europa waar hij met de auto of het vliegtuig naartoe gaat, op zoek naar rust en zon, het liefst aan de zee." De reisbijstandsorganisatie geeft nog mee dat zes op de tien vakantiegangers zeggen gedekt te zijn door een reisbijstandsverzekering, een op de tien weet het niet.