Mechelse raadkamer trekt naar gevangenis omdat gedetineerden niet op rechtbank geraken

De gevangenis van Mechelen.
Archieffoto Legreve De gevangenis van Mechelen.
De raadkamer van Mechelen heeft vandaag uitzonderlijk zitting gehouden in de gevangenis in Mechelen. Dat gebeurde omdat er geen cipiers waren om de gevangenen naar de rechtbank te brengen.

Een raadkamer maakt deel uit van de correctionele rechtbank en beslist onder meer over de voorlopige hechtenis van verdachten in strafzaken. In Mechelen zag de voorzitter een probleem omdat gedetineerden niet op de zitting raakten door een stakingsactie.

"Geregeld gebeurt het dat er gevangenen voor de behandeling van hun zaak niet naar de raadkamer kunnen worden gebracht. Voor Mechelen zagen we dat er vandaag door de stakingsactie en het personeelstekort helemaal niemand zou kunnen worden overgebracht", zegt persrechter Theo Byl. "Om de belangen en de rechten van de personen in voorlopige hechtenis te vrijwaren, besloot de voorzitter alle zaken uitzonderlijk in de gevangenis te behandelen."

De zaken van zowat vijftien personen werden dan ook in de gevangenis aan de Liersesteenweg behandeld. Ook alle advocaten moesten zich daarvoor richting gevangenis begeven.

"Dit is een uitzonderlijke maatregel voor hopelijk een uitzonderlijke situatie. De bedoeling is toch dat zaken op de rechtbank worden behandeld", stelt Byl nog. Hij kreeg te horen dat het personeel dat instaat voor de overbrenging van de gevangenen door de staking op donderdag zou zijn ingezet voor andere taken binnen de gevangenis.