Max Colombie: "De bar moet er verwoest uitzien"

Ginbar in de sfeer van Oscar & The Wolf

Marie Wijnants
Max Colombie doet het dit najaar met Hendrick's Gin in Brussel. De tijdelijke pop-up bar die het hippe ginmerk in het hartje van onze hoofdstad vestigt, mag hij aankleden. Mysterieus, freaky en nostalgisch moet het er worden: Goesting ging alvast checken of er een echte Oscar & The Wolf-vibe hangt

Max Colombie: "Ik hoop vooral dat ik het gevoel achter Oscar & The Wolf er binnenbreng: een verlangen naar een verleden dat je nooit kende. De bar moet er verwoest uitzien, met kapotte lusters, verwelkte bloemen en overgelopen kaarsen. Ik wil het een ruimte maken waar ik ook graag in zou vertoeven. Dat is hetzelfde bij muziek maken: je maakt dingen die je zelf graag hoort. Destructie zoek ik altijd al op, dat intrigeert me. Da's zo schoon, weet je, een feest dat net afgelopen is of een leeg pretpark."

Vanwaar die fascinatie voor het verleden, is het heden niet goed genoeg?
(denkt na) "Het verleden laat toe om melancholie te voelen. Het heden niet - dat móét je doorstaan. Teruggrijpen naar het verleden is iets wat ik automatisch doe, zelfs al kan ik daardoor niet ten volle in het nu leven."   

Chambers of the Curious

Ademt je eigen appartement dezelfde sfeer uit?
"Nee, helemaal niet. Ik wil juist dat het een omgeving is waarin ik het oké vind om in de tegenwoordige tijd te leven. Dus heb ik m'n appartement gevuld met veel planten. Hangende, staande - 't is bijna een jungle."

Voor Hendrick's primeert vooral de smaak bij de ginervaring. Bij jou ook?
"Smaken geven me niet echt spirituele ervaringen. Bij gin drinken is het me meer om het gezelschap te doen. Ik drink echt niet graag alleen. Op tournee ook: we hebben Hendrick's gin op de rider staan en die drinken we op met alle medewerkers. Voor mij is dat dan liefst een Negroni-cocktail: Campari, gin en rode vermout. Superlekker."

Gebruik je voor projecten als deze dezelfde inspiratie als bij het schrijven van songs?
"Nee, dit is een compleet andere manier om mijn energie kwijt te geraken. Die afleiding geeft me juist extra inspiratie voor m'n eigen werk, zodat ik na de festivalzomer opgeladen aan nieuw Oscar-materiaal kan beginnen."

The Hendrick's Chamber of the Curious, Coudenberg 64, 1000 Brussel. Van 18 september tot 31 oktober. chambersofthecurious.be.

Smaken geven me niet echt spirituele ervaringen, bij gin is het me meer om het gezelschap te doen

Max Colombie
Kos