Mathematisch kan Trump bijna onmogelijk winnen

rv
Mathematisch kan het nog, maar met dat argument zijn de Rode Duivels nog nooit op het Wereldkampioenschap geraakt. Voor Trump wordt het aartsmoelijk, zo niet onmogelijk, om vannacht aan het langste eind te trekken. De Republikein moet elke staat winnen die John McCain en Mitt Romney wonnen in respectievelijk 2008 en 2012 én hij moet daarbovenop staten winnen die zijn voorgangers niet naar zich toe konden trekken.

Bryan Cranston, niet de acteur die Walter White speelde in 'Breaking Bad' maar een Australisch politiek expert, vertelt aan The Independent dat Donald Trump bijna geen kans maakt op winst. Daarmee spreekt hij verschillende peilingen tegen die wijzen op een erg nipte race. "Op de verkiezingsdag zijn peilingen nutteloos", zegt Cranston. "Vraag dat maar aan Al Gore."

"Laten we peilingen dus gewoon negeren en ons concentreren op de vorige vier verkiezingen", zo stelt Cranston. Alle staten zijn onder te verdelen in vijf catgorieën. Een staat die de afgelopen vier verkiezingen telkens stemde voor dezelfde partij, wordt beschouwd als 'safe Democrat' of 'safe Republican'. Een staat die in drie van de vier gevallen voor dezelfde partij stemde, wordt beschouwd als 'likely Democrat' of 'likely Republican'. Alle andere staten zijn de zogenoemde 'swing states'.

257-206

Veel van de resultaten zijn eigenlijk nu al zo goed als bekend. Zo zal Californië stemmen op Clinton, Wyoming zal kiezen voor Trump. In totaal heeft Clinton 19 'safe states', goed voor 242 kiesmannen. Trump heeft 22 'safe states', die goed zijn voor 180 kiesmannen. Clinton heeft daarnaast drie 'likely states', Trump twee. Dat brengt de balans tussen beide kandidaten op 257-206. De vijf swing states Colorado, Florida, Ohio, Nevada en Virginia zijn dus allesbepalend.

rv

Onwaarschijnlijk, niet onmogelijk

Als Clinton in alle staten wint die de Democraten historisch gezien altijd naar zich toe trekken, dan heeft ze enkel Florida of Ohio of Virginia nodig. Ook als ze Colorado en Nevada wint, is ze binnen. Trump daarentegen moet elke traditionele Republikeinse staat winnen én Florida én Ohio én Virginia én nog een andere swing state. Doet hij dat niet, dan mag hij het vergeten.  

Trump moet elke staat winnen die McCain en Romney wonnen en hij moet ook nog eens in staten winnen waar zij dat niet deden. En omdat Trump momenteel nog alle zeilen bijzet in enkele Republikeinse staten, is hij momenteel te weinig bezig met de swing states. Het is dus erg onwaarschijnlijk dat Trump vannacht de verkiezingen wint. Onwaarschijnlijk, maar uiteraard niet onmogelijk.