Marghem: "Pistes tegen black-out zijn geen alternatief voor verlenging Doel 1 en 2"

Minister van Energie Marie-Christine Marghem.
PHOTO_NEWS Minister van Energie Marie-Christine Marghem.
Federaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR) onderstreept dat de bijkomende pistes die ze onderzoekt om komende winter een black-out te vermijden geen alternatief bieden voor de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2. Oppositiepartij cdH zal hier morgen in de Kamer meer uitleg over vragen. "De minister heeft ons niet alle details getoond."

Minister Marghem merkt in een persbericht op dat premier Charles Michel enkele weken geleden in de Kamer al aankondigde dat "complementaire pistes" onderzocht worden. Hij verwees daarbij ook naar de mogelijkheden om de interconnectiviteit met Nederland te versterken, naast andere opties "op korte, middellange en lange termijn".

Meer details geeft Marghem voorlopig niet. "Sinds haar aanstelling bestudeert de minister alle aanvullende pistes, die ze te gepasten tijde zal voorstellen - zodra de studie daarrond is afgerond", laat haar kabinet nog weten.

Groenen: "Kerncentrales verlengen niet nodig"

De oppositiepartijen zullen de minister morgen in de Kamer interpelleren over de kwestie. CdH herinnert eraan dat voormalig staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) in juni 2014 een werkgroep in het leven had geroepen om alternatieven uit te dokteren. Ze willen de resultaten van die denkoefening kennen. "De minister heeft ons niet alle details getoond. Wij willen weten wat Elia bijvoorbeeld denkt van die alternatieven waarop wij al van bij de start aandringen", zegt Kamerlid Michel de Lamotte.

Alvorens over de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 te discussiëren, willen de groenen dat er een debat komt over de oplossingen die het mogelijk maken zonder die verlenging door te gaan. "Het is al twee maanden geleden dat we alternatieven op tafel hebben gelegd, bijvoorbeeld dankzij de interconnectiviteit met Nederland. Dat de oplossing technisch wordt verfijnd door Elia, is heel goed, maar wat we niet appreciëren, is dat de minister niet de juiste conclusie trekt: haar wetsontwerp dat de kerncentrales verlengt is niet nodig", zegt Jean-Marc Nollet (Ecolo-Groen).

Bij de PS reageert men verbaasd op de nieuwe informatie. "Wij zeggen al drie maanden dat Doel 1 en 2 niet beschikbaar zullen zijn tijdens de winter. De minister reageerde koppig en vandaag hebben we de indruk dat ze niet meer in haar eigen oplossing gelooft", zegt Kamerlid Karine Lalieux. De Franstalige socialisten willen weten welke operatoren betrokken zijn bij de bijkomende pistes.