Marghem: "Kernreactoren mogelijk niet heropgestart"

Marie-Christine Marghem
BELGA Marie-Christine Marghem
Minister van Energie Marie-Christine Marghem wacht met enig ongeduld op de beslissing van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) over de heropstart van de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2. Dat heeft ze zondag laten verstaan in een reactie op de verklaringen van Gérard Mestrallet, de ceo van de Franse energiereus Engie (het vroegere GDF Suez). De minister beklemtoonde dat ze is voorbereid op een scenario waarin de reactoren niet meer heropgestart worden.

In de marge van de VN-top over duurzame ontwikkeling in New York liet Mestrallet het voorbije weekeinde doorschemeren dat het nog niet zeker is dat de kernreactoren op 1 november kunnen heropstarten, zoals is voorzien. "Dat weten we niet", zo antwoordde hij op een vraag van het Franse persbureau AFP. Engie diende in juli zijn dossier in bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). "We hebben ons deel gedaan, het is niet langer in onze handen."

Ook Marghem verzekerde dat ze "haar deel van het werk" heeft gedaan. "Het is aan het FANC om zich te beraden en ons, in alle onafhankelijkheid, te zeggen: kunnen ze veilig heropstarten of niet?", zo verklaarde Marghem, die eveneens de VN-top bijwoont. De minister beklemtoonde wel dat haar beleid is voorbereid op een scenario waarin de reactoren niet meer in werking worden gesteld.

Doel 3 en Tihange 2, uitgebaat door Engie-dochter Electrabel, werden op 25 maart vorig jaar stilgelegd om bijkomende tests te doen. Eerder werden de twee reactoren in de zomer van 2012 ook al eens buiten werk gesteld nadat er kleine scheurtjes werden aangetroffen. Hun heropstart, die eerst was voorzien voor 1 juli, werd intussen al eens uitgesteld tot 1 november.