Man vindt wespennest "groter dan wijnvat" op zolder

Pest Professionals
Op de zolder van een huis in het Britse Pipewell hebben pestbestrijders een kolossaal wespennest aangetroffen. Het nest was via een tunnel verbonden met de buitenwereld.

De eigenaar trof de bizarre constructie, met een diameter van één meter, aan terwijl hij het huis in Pipewell renoveerde. Het gebouw stond al twee jaar leeg.

Pestbestrijder Gary Wilkinson behandelde het huis voor houtworm, toen de eigenaar hem vroeg: "Kan je dit even voor me bekijken?"

De man stond perplex. "Het was kolossaal, het is veruit het grootste dat ik ooit gezien heb. Het is echt een indrukwekkend wespennest, veel groter dan een vat. Ze kunnen de omvang krijgen van een grote voetbal, maar dit is nog van een ander kaliber", aldus Wilkinson. Het nest is best mooi, zegt hij, en gemaakt van papierachtig materiaal dat de wespen van houten hekken en boomschors hadden gehaald. Volgens  Wilkinson waren de wespen gelukkig al ongeveer een jaar eerder vertrokken uit het "spectaculaire kunstwerk".

Pest Professionals

Volgens Pest Professionals, het bedrijf dat het nest verwijderde, was het niet alleen zeldzaam door zijn omvang, maar ook omdat de wespen een tunnel van ongeveer 1,4 meter lang hadden gebouwd die het nest verbond met de buitenwereld.

De tunnel die het nest verbond met de buitenwereld.
Pest Professionals De tunnel die het nest verbond met de buitenwereld.

Volgens Wilkinson konden er zo'n 6000 tot 10.000 wespen in het nest leven. Een "gemiddeld" nest heeft "typisch zo'n 3000 wespen", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Gelukkig voor de eigenaar en het pestbestrijdingsteam, had het nest "zijn volledige levenscyclus" gehad en zaten er geen levende dieren meer in. "We zouden zeker nooit zo dicht bij iets van die omvang komen - zelfs niet in een imkerpak - als we dachten dat het nog in gebruik was," aldus Wilkinson.

Onder het nest lagen honderden dode wespen.
Pest Professionals Onder het nest lagen honderden dode wespen.