Man met Joker-masker dreigt elke week Arabier te doden

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
In Canada is een man opgepakt die gemaskerd als Batman-schurk The Joker in een video dreigde elke week een Arabier te zullen doden in de provincie Québec. In het filmpje, dat van YouTube werd gehaald wegens het aanzetten tot haat, zwaaide de man ook met een pistool.

De man uitte in het Frans zijn frustratie over moslims en Arabieren en stelde dat als de overheid niets aan hen zou doen, hij dat wel zou doen. Hij zei nog dat hij niet alleen was en dat hij deel uitmaakte van een groep van tien personen die als doel hebben moslims te doden. Zwaaiend met een (mogelijk vals) pistool dreigde hij vanaf volgende week wekelijks een Arabier of moslim om te brengen "met een kogel in het hoofd" om zo de provincie Québec "op te kuisen".

Celstraf
De 24-jarige verdachte werd de voorbije nacht rond 1 uur opgepakt in Montréal, en moet vandaag voor de rechtbank verschijnen. Het is niet duidelijk wat hem ten laste wordt gelegd, maar de dreigementen kunnen de man wel duur komen te staan. "Deze houding moet worden veroordeeld", zegt interim-minister van Veiligheid Pierre Moreau van Québec. "Het strafrecht voorziet celstraffen tot vijf jaar voor het uiten van dergelijke dreigementen."

Moreau zegt dat het onderzoek naar dergelijke zaken ook extra druk zet op de ordediensten. "We leiden onze veiligheidstroepen af. We hebben belangrijkere dingen om op te focussen."

Incidenten
In Canada vonden al enkele incidenten plaats naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Tijdens het weekeinde werd een moskee in brand gestoken in Peterborough, in Ontario. Eergisteren werd een moslima aangevallen toen ze haar zoon van school ging afhalen in Toronto. Volgens de politie was die aanval ingegeven door haat.

Laurent Gingras van de poltie in Montréal roept de bevolking op meteen de politie te verwittigen wanneer iemand een bedreiging ziet of bedreigd wordt.

Zaterdag vond voor het Franse consulaat in Montréal nog een herdenkingsmoment plaats voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.
ap Zaterdag vond voor het Franse consulaat in Montréal nog een herdenkingsmoment plaats voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.