Man die werd "verpletterd" door zwaarlijvige medepassagier klaagt vliegmaatschappij aan

AFP
Een Australische man klaagt vliegmaatschappij American Airlines aan nadat hij naar eigen zeggen tijdens een vlucht van veertien uur werd "verpletterd" door twee "overdreven zwaarlijvige" medepassagiers.

Michael Anthony Taylor, uit het Australische Wollongong, eist 100.000 dollar schadevergoeding. Hij stelt dat hij op een vlucht van Sydney naar Los Angeles werd geplet door de passagier naast hem en dat de bemanning hem niet toeliet te verhuizen naar een andere stoel op het vliegtuig. Dat ongemak verergerde zijn rugproblemen.

Taylor zat tijdens de vlucht in december 2015 naast het raam in economy. Op dezelfde rij zaten twee passagiers die hij als "overdreven zwaarlijvig" omschrijft. Het lichaam van zijn buur nam ook een deel van zijn zitje in beslag, waardoor Taylor zich in een aantal posities moest wringen. "Ik moest rechtstaan, hurken en voorover leunen", klaagt de man.

Nek- en rugpijn
Daardoor had hij de hele vlucht pijn en sindsdien heeft hij nek- en rugpijn en is zijn scoliose (verkromming van de wervelkolom, red.) verergerd. Volgens zijn advocaat Thomas Jansen vroeg Taylor verschillende keren of hij op een andere stoel mocht gaan zitten om de pijn te verlichten, maar dat werd hem niet toegestaan.

Trend
Luchtvaartmaatschappijen maken stoelen smaller en verkorten de beenruimte om meer passagiers in een toestel te krijgen. Deze week kondigde American Airlines aan dat de beenruimte in economy op de nieuwe Boeing Max vijf centimeters korter zou worden, waardoor er 172 extra zitjes komen. Ook andere maatschappijen volgen die trend. Een verzoek aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteit om een minimum beenruimte in te voeren, werd afgewezen. Jansen meent dat de steeds kleiner wordende beenruimte en de smallere stoelen wereldwijd tot meer dergelijke schadeclaims zullen leiden.