Mail over gratis elektriciteit en gas brengt kabinet-Turtelboom in verlegenheid

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). (Archiefbeeld)
BELGA Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). (Archiefbeeld)
"Iedere Vlaming heeft recht op een gratis hoeveelheid elektriciteit en gas", zo antwoordt het kabinet-Turtelboom op een mail over de energieprijzen. Wat er in de mail, die Belga kon inkijken, echter niet bij staat, is dat de regering de gratis stroom heeft afgeschaft en dat de minimale hoeveelheid gas er slechts is voor een beperkte groep mensen tijdens de wintermaanden.

Begin november kreeg het kabinet-Turtelboom een mail in de bus met een artikel uit Het Belang van Limburg. In dat artikel toont een ontmoetingshuis uit Genk (De Sfeer) zich bezorgd over de energieprijzen, met name voor mensen in armoede. In het antwoord van een medewerker van minister Turtelboom wordt gewezen op de maatregelen die de Vlaamse regering neemt rond de energiefactuur. De medewerker verwijst daarbij naar "een aantal sociale maatregelen". "Zo heeft iedere Vlaming recht op een gratis hoeveelheid elektriciteit en gas", staat in de mail.

Maar dat klopt niet, of de formulering is op zijn minst ongelukkig en onvolledig. De Vlaamse regering heeft namelijk eerder al beslist de gratis stroom (100 kWh als basis + 100 kWh per gezinslid) af te schaffen vanaf 1 januari 2016. En een gratis hoeveelheid gas voor iedereen bestaat helemaal niet. Wat wel bestaat, en waar het kabinet ook op doelt, is een minimale hoeveelheid aardgas tijdens de wintermaanden voor mensen met een budgetmeter. Maar die regeling is lang niet voor iedereen.

Wat wel bestaat, en waar het kabinet ook op doelt, is een minimale hoeveelheid aardgas tijdens de wintermaanden voor mensen met een budgetmeter

"Niet slecht bedoeld"

Het kabinet-Turtelboom erkent dat de boodschap "verkeerd geïnterpreteerd kan worden". "Dat mag niet gebeuren en we gaan dat ook rechtzetten", klinkt het. Volgens het kabinet gaat het om twee mails met dezelfde boodschap. "Het was niet slecht bedoeld, maar we gaan onze procedures bekijken. Je mag ook niet vergeten dat we hier 4.000 mails per jaar krijgen".

Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) is alvast niet mals voor de minister. "Het is toch onwaarschijnlijk dat Turtelboom net de gratis stroom gebruikt in haar argumentatie om de Turteltaks te verdedigen bij mensen die zich zorgen maken over hun factuur. Net de gratis stroom die ze hebben afgeschaft. Bovendien denken de mensen nu dat ze plots recht hebben op gratis gas, wat niet het geval is".

'Het was niet slecht bedoeld, maar we gaan onze procedures bekijken'

Kabinet-Turtelboom