Mahdi na dreigement PS: “Met grote uitspraken komen we geen stap dichter”, De Croo behoudt vertrouwen in staatssecretaris
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zegt dat er geen collectieve regularisatie van de hongerstakers in de Brusselse Begijnhofkerk zal komen. Wel zullen individuele dossiers “prioritair behandeld worden en zal er rekening worden gehouden met alle mogelijke humanitaire redenen” voor eventuele regularisatie. Dat de regering zou vallen over het dossier, zou Mahdi “minder belangrijk vinden dan dat er iemand komt te sterven: dat moeten we te allen prijze vermijden”, zo zei hij deze namiddag bij HLN Live. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zegt intussen het volste vertrouwen te behouden in Mahdi. “Het laatste waar mensen nood aan hebben is een nieuwe politieke crisis.”
In de Begijnhofkerk en aan de VUB en ULB zijn meer dan 400 mensen zonder papieren al meer dan twee maanden in hongerstaking om een collectieve regularisatie te bekomen. Sommigen zijn intussen ook in dorststaking gegaan. De situatie van sommigen is acuut. Zondagavond stuurde de federale regering ziekenwagens naar de kerk. Een vijftal mensen zouden in kritieke toestand verkeren en snel naar het ziekenhuis overgebracht worden.
Als één van de hongerstakers één van de dagen komt te overlijden, dan zullen alle PS-excellenties uit de federale regering hun ontslag aanbieden. Dat zei PS-vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne op het partijbureau van de PS maandagmorgen. Hij heeft premier De Croo en de andere vicepremiers daar naar eigen zeggen voor gewaarschuwd.
Ook Ecolo zou naar verluidt hetzelfde dreigement geuit hebben. Covoorzitter Jean-Marc Nollet stuurde via Twitter een waarschuwing de wereld in. “Sommigen vragen naar de houding van de Ecolo-ministers. Onze daden zullen vanzelfsprekend volledig in overeenstemming zijn met onze woorden en dat hebben we gisteren aan de premier laten weten. We blijven aan meer dan dringende oplossingen werken, gezien de situatie”, luidde het.
“Géén collectieve regularisatie”
De PS vroeg zondag samen met andere regeringspartijen Groen en Ecolo al dat De Croo (Open Vld) de zaak in handen zou nemen in plaats van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V). Maar die blijft voet bij stuk houden. “Wat er met de regering gebeurt, is minder belangrijk dan wat er met die mensen gebeurt. We willen allemaal absoluut vermijden dat er iemand zou overlijden.”
Een collectieve regularisatie kan niet, die lijn kan niet veranderen op basis van een hongerstaking. Dat principe houden we aan vanuit de regering.
Van collectieve regularisatie zoals de hongerstakers vragen, kan geen sprake zijn, zei Mahdi bij HLN Live. "Er is sinds vorige week een neutrale zone waar iedereen terechtkan voor zijn dossier. Sinds vandaag is er een speciale gezant die beetje bij beetje het vertrouwen moet winnen. We zullen individuele dossiers van mensen prioritair behandelen, rekening houden met alle mogelijke humanitaire aspecten, om zo snel mogelijk met een beslissing te komen. Vroeger moesten mensen tot een jaar en meer wachten, dat is niet menselijk.”
“Met grote uitspraken komen we geen stap dichter”, aldus Mahdi nog over het dreigement van zijn PS-collega's in de regering. “Een collectieve regularisatie kan niet, die lijn kan niet veranderen op basis van een hongerstaking. Dat principe houden we aan vanuit de regering. Maar dat betekent niet dat er geen mensen tussen zitten die om humanitaire redenen geregulariseerd kunnen worden. Dat is nu de rol van de speciale gezant.”
Premier Alexander De Croo (Open Vld) behoudt ondertussen het vertrouwen in Mahdi. “Op een moment dat 31 mensen het leven verloren, dat honderden huizen verdwenen en duizenden mensen geen dak boven het hoofd hebben, is het laatste waar de mensen nood aan hebben, een nieuwe politieke crisis”, reageerde De Croo na afloop van het Overlegcomité. “Wat men van ons verwacht, is dat we problemen oplossen en er geen creëren. Ik denk dat het gezond verstand hopelijk bij iedereen zal terugkeren.”
De premier onderstreepte dat hij het volste vertrouwen behoudt in staatssecretaris Mahdi, “die het moeilijke dossier van bij het begin heeft bestuurd en dat ook verder zal blijven doen. Ik heb honderd procent vertrouwen in hem”, luidde het.
De eerste minister somde de verschillende stappen op die zijn gezet om een uitweg te vinden uit de hongerstaking, die al bijna twee maanden aan de gang is. “Diegenen die zeggen dat er niets is gebeurd, hebben de voorbije weken niet zeer goed opgelet.” Daarbij liet hij zich ontvallen dat het “niet altijd eenvoudig” was individueel actievoerders te spreken of om toegang te krijgen tot de gebouwen.
Gedwongen opname
Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens blijft erbij dat de hongerstaking beëindigd moet worden. “Op korte termijn telt maar één ding: doden vermijden door groepsdruk te doorbreken en door dringende medische interventie met desnoods gedwongen opname van wie in levensgevaar is. Medische hulp geven, ook aan zij die tot op heden weigerden.”
Voor Mahdi moeten medische teams kunnen ingrijpen “in het belang van de gezondheid van die persoon, als er bijvoorbeeld iemand buiten bewustzijn is. Medisch personeel is vaak ter plaatse en monitort de situatie dagelijks. Als het nodig is, zal er worden ingegrepen.”
“Onbegrijpelijk”
CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem hamert er ook op dat het Rode Kruis toegang moet krijgen tot de hongerstakers in de Begijnhofkerk. “Het feit dat het Rode Kruis geen toegang krijgt tot de mensen in de Begijnhofkerk vind ik onbegrijpelijk en dat verontrust mij”, zegt hij. Verder doet Mahdi er volgens Van Peteghem alles aan om “binnen de wet” duurzame oplossingen te vinden. “Deze mensen verdienen duidelijkheid. Geen tijdelijke of valse hoop. Dat kunnen we enkel bieden wanneer we hun persoonlijke dossier kennen.”
Open Vld en MR vragen de PS het hoofd koel te houden, zeker “op een ogenblik dat Covid nog lang niet weg is en we net de grootste natuurramp meemaakten in 50 jaar tijd”, tweet Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. "Aan politieke dreigementen hebben burgers niets.” Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez “is een hongerstaking geen onderhandelingsmethode”. “Mensen verwachten verantwoordelijkheid van ons, geen opbod. We moeten ook aan oplossingen werken in de strijd tegen Covid en voor de slachtoffers van de overstromingen.”
Rousseau: “Regels niet aanpassen op basis van chantage”
CD&V, Open Vld en MR reageerden gisteren al weinig enthousiast op de demarche van hun linkse coalitiegenoten en discussieerden openlijk op Twitter. De jongerenafdelingen van CD&V en Open Vld vroegen zelfs dat De Croo dan ook maar het dossier van de sluiting van de kerncentrales moet overnemen van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).
Bij Vooruit zegt voorzitter Conner Rousseau in een interview met ‘Het Laatste Nieuws’ dat het ook voor zijn partij moeilijk is om “voor een bepaalde groep de regels aan te passen op basis van chantage”. Rousseau geeft dan ook toe dat de houding van beide socialistische partijen verschilt. “Zij kiezen ervoor om in de schijnwerpers een pleidooi te houden en wij kiezen ervoor om achter de schermen te werken aan oplossingen.”
Mahdi: “Uitgestoken hand”
Mahdi stelde vanmiddag Dirk Van den Bulck aan als speciaal gezant om de asielzoekers naar bestaande procedures te leiden. Het hoofd van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen moet dienen als een soort brugfiguur. Hij zal ter plaatse gaan en ook de neutrale zone bezoeken.
Met de aanstelling van Van den Bulck hoopt Mahdi de situatie te ontmijnen. Hongerstakers kunnen individueel hun dossier bespreken met medewerkers van de Dienst Vreemdelingenzaken in de neutrale zone. Er is ruimte om een vertrouwenspersoon mee te brengen en ook daar ter plaatse te overleggen. Dit is een uitgestoken hand om zicht te krijgen op hun specifieke situatie”, klinkt het.
Volgens de CD&V-staatssecretaris circuleren er veel onjuiste verhalen over de regularisatieprocedure. “Dit geldt slechts voor bepaalde nationaliteiten. In de neutrale zone zal correcte info gegeven worden. De overheid discrimineert niet en neemt elk dossier dat ingediend wordt ter harte. Wie een dossier tot regularisatie wil indienen kan dat ter plaatse doen. Normaal gezien moeten mensen daarvoor naar de diensten van de stad of de gemeente gaan”, legt Mahdi uit.
“Alle acties overwegen”
Lachaert zei deze ochtend op Radio 1 al dat de burgemeesters en lokale besturen maatregelen moeten overwegen om de hongerstaking van de sans-papiers in Brussel te stoppen en mensenlevens te redden. "Als er doden dreigen te vallen, dan moet men misschien verdere stappen ondernemen om die actie te ontbinden. Hier staan mensenlevens op het spel. Men moet alle acties overwegen", reageerde Lachaert.
Dringen gedwongen opnames zich op? "Ik denk dat op dit moment alles wordt geëvalueerd om die mensen zo snel mogelijk te helpen", stelde Lachaert. Hij wees erop dat ook de lokale besturen betrokken zijn. Voor de voorzitter van de Vlaamse liberalen is in ieder geval duidelijk dat men niet te lang meer kan wachten.
Collectieve regularisatie
Lachaert onderstreepte nogmaals dat van een collectieve regularisatie geen sprake kan zijn. Zijn partij blijft voluit de aanpak van Mahdi steunen. Dat zijn collega's van regeringspartners Ecolo, Groen en PS via sociale media opdrachten geven aan premier Alexander De Croo (Open Vld) noemt Lachaert "vrij ongezien".
Tegen de achtergrond van de coronacrisis en de natuurramp van vorige week zou het "onverantwoord zijn om een regeringscrisis uit te lokken over iets wat vorig jaar is afgesproken", besloot Lachaert.
N-VA en Vlaams Belang vragen tekst en uitleg van premier De Croo
Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang wil dat premier De Croo vandaag nog in de plenaire van de Kamer tekst en uitleg komt geven. Vlaams Belang roept Mahdi op niet toe te geven aan de “chantagepolitiek” van de hongerstakers. Voor fractieleider Barbara Pas moet de politie ingrijpen en moeten de hongerstakers “gecolloqueerd en verzorgd worden”. “Na hun herstel moet er werk gemaakt worden van hun uitzetting”, aldus Pas.
Het dreigement van de PS noemt Pas “ronduit immoreel gedrag. De Croo moet ons deze namiddag in de plenaire vergadering tekst en uitleg komen geven over de chantage en obstructie van de regeringspartijen PS, Ecolo en Groen.”
Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover vindt het “in deze omstandigheden noodzakelijk dat de premier in de Kamer uitleg verschaft bij de publieke onenigheid in zijn regering”. Hij heeft Kamervoorzitster Eliane Tillieux gevraagd om hem maandagmiddag naar de Kamer te laten komen, tweet hij.
Bekijk ook: “PS en Ecolo kunnen niet meer terug”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
Brussel/Elsene
Tientallen hongerstakers starten met dorststaking, 1 sans-papier afgevoerd met nierfalen: “Binnen 24 à 48 uur vallen er slachtoffers”
In Elsene zijn elf hongerstakers sinds vrijdagavond ook in dorststaking gegaan. Ook in de Brusselse Begijnhofkerk drinken verschillende sans-papiers geen water meer. Om hoeveel mensen het daar gaat, is niet duidelijk. Michel Genet, directeur van Dokters van de Wereld, waarschuwde zaterdagavond bij RTBF voor slachtoffers binnen de 24 à 48 uur. -
-
Update
"Gezondheidstoestand hongerstakers gaat pijlsnel achteruit”, Groen, PS en Ecolo vragen dat De Croo dossier overneemt van Mahdi
De fysieke en mentale gezondheidstoestand van de hongerstakers in de Begijnhofkerk en op de campussen de VUB en de ULB gaat pijlsnel achteruit. Dat meldt Dokters van de Wereld. De voorzitters van Groen, Ecolo, PS en PTB roepen premier Alexander De Croo (Open Vld) daarom op het dossier in handen te nemen in plaats van bevoegd staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). CD&V, Open Vld en MR willen niets van de vraag van de linkse regeringspartijen weten. Ook Mahdi wijkt niet en wil niet weten van een collectieve oplossing. “Anders krijg je morgen hongerstakingen in alle kerken van het land.” -
Burgerbewegingen vragen koning Filip om hongerstakers te bezoeken. Dokters van de Wereld: “Dood kan elk moment intreden”
De burgerbewegingen die de hongerstakers in de Begijnhofkerk, aan de VUB en de ULB bijstaan, hebben een open brief geschreven aan koning Filip. Daarin vragen ze hem om de hongerstakers een bezoek te brengen, in de hoop dat dit de onderhandelingen met de federale regering zou deblokkeren. Volgens de burgerbewegingen wordt de toestand van de hongerstakers kritiek. Dokters van de Wereld meldt zelfs dat de dood elk moment kan intreden. -
PREMIUM
PORTRET. Is Gunther VI, een viervoeter met minstens 368 miljoen euro, wel écht de rijkste hond ter wereld?
Een villa in Miami die ooit aan Madonna toebehoorde, een jacht en een privéjet waarmee hij geregeld naar Italië vliegt: Gunther VI is één van de opvallendste multimiljonairs ter wereld. Een Duitser, jawel, maar dan één op vier poten. Met een geschat vermogen van 368 miljoen euro is de scheper de rijkste hond ter wereld. Maar in de docureeks ‘Gunther’s Millions’ laat Netflix iets anders uitschijnen. Is alles al decennialang opgezet spel? -
Moeder van zwarte Tyre Nichols die stierf na mishandeling door politie: “Laat jullie kinderen de beelden alsjeblieft niet zien”
De familie van Tyre Nichols (29), de zwarte man die stierf nadat hij drie weken geleden zwaar mishandeld werd door vijf zwarte agenten in Memphis, Tennessee, heeft vrijdag een persconferentie gegeven over de dood van de jongeman en de juridische stappen die ze ondernemen. De snelle actie tegen de betrokken agenten moeten een blauwdruk worden voor de toekomst, beklemtoont hun advocaat. De familie dringt er ook op aan dat betogingen vreedzaam verlopen.
115 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGuy Van Brussel
Elsje Monserez
daems jo
ROGER DEPREZ
Greet Janssens