Maertens: "Iedereen praat over Ronse, maar velen vergeten Barcelona"

Freddy Maertens.
BELGA Freddy Maertens.
Freddy Maertens kende Claude Criquielion erg goed. De twee ex-wereldkampioenen koersten ruim dertig jaar geleden nog tegen elkaar. "Criquielion werd slechts 58 jaar. Zijn dood komt zo plotseling. Op enkele dagen tijd was het voorbij. Ik ben daar niet goed van. Het leven gaat zo snel, soms te snel", reageert een aangeslagen Maertens.

"Claudy was een echte toffe gast, altijd klaar voor een grapje. Een eenvoudige jongen. Hij had helemaal geen streken ondanks zijn rijk gevuld palmares. Het is jammer dat iedereen het nu weer heeft over Ronse '88 toen hij daar in de afsluiting gereden werd. Velen vergeten op welke grootse manier hij in '84 wereldkampioen werd in Barcelona. Hij had, net als ikzelf, twee keer met de regenboogtrui moeten rondrijden."

"In de koers was Claudy een werker. Zat je in een vlucht met hem erbij, dan was je zeker dat hij zijn deel van het werk wel zou doen. Hij heeft mij meermaals pijn gedaan. Zeker op een helling kon hij zo fors doortrekken. Dan was het harken om in zijn wiel te blijven. Ik herinner me ook nog het bal van de wereldkampioenen acht jaar geleden in het Casino van Middelkerke. Ik maakte toen samen met hem een fijne avond door. Momenten die ik zal blijven koesteren."